Γλυκά. Κάθε είδους. Από προφιτερόλ σε πάβλοβα και από μακαρόν σε γαλακτομπούρεκο. Όποια μπορεί να αντισταθεί να σηκώσει το χέρι. Καμία; Οκ, χαίρομαι που συμφωνούμε. Δεν νομίζω άλλωστε να υπάρχουν και πολλά άτομα στον κόσμο που να μπορούν να πουν εύκολα όχι σε οποιοδήποτε γλυκό.
Δυστυχώς, έχω κάποια κακά νέα για όλους (ή σχεδόν όλους μας). Τα γλυκά κάνουν τον ουρανίσκο μας να γουργουρίζει από ευχαρίστηση, αλλά.....
έχουν και τα κακά τους. Και περιττά κιλά και σάκχαρο και φθορά των δοντιών. Α, ξέχασα να προσθέσω και ένα τελευταίο. Και αποβλάκωση.
Ναι, μη νομίζετε ότι έγραψα λάθος λέξη. Αποβλάκωση, χαζομάρα, αποκολοκύνθωση για τις πιο της Φιλοσοφικής από εσάς. Τα γλυκά σε κάνουν πιο χαζό. Η επιστήμη (λέει ότι) έχει ατράνταχτες αποδείξεις γι αυτό, άλλωστε, και υποστηρίζει ότι η ζάχαρη μας κάνει πιο ανόητους από ότι κανονικά είμαστε.
Το πείραμα που το αποδεικνύει ήταν απλούστατο. Σε δύο ομάδες ποντικών (τι τραβάνε κι αυτά τα έρμα) χορηγήθηκε για 6 εβδομάδες τροφή, με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, άρα και ζάχαρη. Στη μία όμως παράλληλα, χορηγούνταν και τροφή με λίπος, ειδικά ωμέγα-3, που απορροφά την επίδραση της φρουκτόζης. Μόλις πέρασε ο καιρός, τοποθέτησαν τα ποντίκια σε ένα λαβύρινθο και παρατήρησαν ποια θα έφταναν πρώτα στο τυράκι που βρίσκονταν στην έξοδό του. Τα ποντίκια που είχαν στη διατροφή τους το λίπος, άρα και μειωμένα επίπεδα φρουκτόζης και επίδρασης ζάχαρης, τα κατάφερναν πολύ γρηγορότερα.
Η ζάχαρη, συνεχίζουν οι ειδικοί, επιδρά περίπου ως κατασταλτικό στα εγκεφαλικά κύτταρα και τα εμποδίζει να διεξάγουν τις απαραίτητες λειτουργίες με την ταχύτητα που θα έπρεπε κανονικά. Επίσης, περιορίζεται η συνθετική ικανότητα του εγκεφάλου και η δυνατότητά του να επιλύει προβλήματα κάθε μορφής. Συνεπώς, η επιστημονική κοινότητα σου φωνάζει με κάθε τρόπο «κόψε τη ζάχαρη, σε αποβλακώνει, ρεεεεεε!»
Δεν θέλω πανικούς. Κι εσύ, που σηκώθηκες κιόλας από τον καναπέ και κατευθύνεσαι με διαθέσεις αφανισμού των παστών που έχουν περισσέψει στο ψυγείο, κάτσε κάτω μια στιγμή! Εντάξει, η ζάχαρη μπορεί όντως να περιορίζει τις δυνατότητες του εγκεφάλου, άρα ίσως σε κάνει λίγο πιο αργή. Από την άλλη όμως είναι το καλύτερο δυνατό ντοπαριστικό και η μεγαλύτερη μηχανή ενέργειας για τον οργανισμό, σωστά; Άρα σου χρειάζεται και μάλιστα πολύ.
Μεταξύ μας τώρα, ποιος μπορεί να ζήσει χωρίς γλυκά και χωρίς ζάχαρη; Ακόμη πιο μεταξύ μας, αν ίσχυαν το ακέραιο τα παραπάνω, δεν θα σου έγραφα εδώ, αλλά θα ήμουν προ πολλού προς Δαφνί μεριά ή αγκαζέ με τα ταλέντα της Αννίτας Πάνια. Θα πεταχτείς λέγοντας, ε εσύ έχεις (τεράστιες) ποσότητες λίπους να σε προστατεύουν. Χαίρομαι που παρακολούθησες τόσο επισταμένα την έρευνα (παρ’ ότι δεν με συμφέρει) και θα σου απαντήσω ότι όλοι, λίγο ή περισσότερο, λίπος το καταναλώνουμε, αδιάφορο του αν είναι ωμέγα-3, ωμέγα-10 ή ωμέγα-1628. Δεν τρεφόμαστε και μόνο με γλυκά…
Για αυτό, μην πανικοβάλλεσαι, και κυρίως μην πας να λύσεις δυαδικές εξισώσεις αφού τσακίσεις μισή τούρτα σοκολάτα, για να τσεκάρεις αν το πείραμα ισχύει. Δεν λέει τίποτα αυτό… Ούτε λέει το να ψάχνεις τα προϊόντα με ωμέγα-3 στο σουπερμάρκετ για να εξουδετερώσεις τη διαβολική ζάχαρη που σου έχει κατσικωθεί στο κεφάλι και έχει τον ακούνητο. Ειδικά αν ζητήσεις και από τους υπαλλήλους, τότε είναι που θα σε περάσουν για τρελή. Ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.
Συνέχισε τις διατροφικές σου συνήθειες όπως παλιά (υγιεινές ή όχι, είναι άλλο ζήτημα βέβαια) και μην τα σκέφτεσαι. Δεν νομίζω να ξυπνήσεις μία μέρα λιγότερο έξυπνη. Και αν αισθάνεσαι ότι αυτό συμβαίνει, δεν νομίζω ότι φταίει η ζάχαρη… Τουλάχιστον όχι άμεσα… Για αυτό, μην σε πιάνουν οι τύψεις κάθε φορά που περνάς έξω από το ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς σου, μπες και δώρισε στον εαυτό σου τεράστιες ποσότητες ζάχαρης (μεταφρασμένης σε όποια λιχουδιά προτιμάς). Δεν σε φοβάμαι, θα τα καταφέρεις, είσαι γάτα εσύ. Με ή χωρίς ζάχαρη…
marymary
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου