Έντονη σεισμική δραστηριότητα καταγράφεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη χώρα μας.
Τη Δευτέρα του Πάσχα (16/4) διαδοχικοί σεισμοί με επίκεντρο την περιοχή της Μεσσηνίας έγιναν αισθητοί σε ολόκληρη την Πελοπόννησο.
Ειδικότερα, λίγο πριν τις 2.30 μ.μ. σημειώθηκε η πρώτη ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,3 Ρίχτερ, με επίκεντρο το......
θαλάσσιο χώρο 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πύλου και με εστιακό βάθος τα 34 χιλιόμετρα. Στη συνέχεια ακολούθησαν δύο μετασεισμοί, μεγέθους 4,2 και 4,5 Ρίχτερ αντίστοιχα. Ο πρώτος σεισμός ήταν διάρκειας 35 δευτερολέπτων.
Σήμερα το πρωί (18/4) σημειώθηκε ασθενής δόνηση στην περιοχή της Καρπάθου.
Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο ο σεισμός μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 06.05 το πρωί με επίκεντρο 51 χιλιόμετρα ανατολικά του νησιού και σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.
Οι σεισμικές δονήσεις πιθανότατα συνδέονται μεταξύ τους, καθώς στη θαλάσσια περιοχή 30 χιλιόμετρα νότια – νοτιοδυτικά της Πύλου και της Μεθώνης βρίσκεται το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου που φτάνει τα 5,2 χιλιόμετρα. Από εκεί διέρχεται το ελληνικό τόξο ή αλλιώς τάφρος ζώνης υποβύθισης, που είναι ένα τεράστιο υποθαλάσσιο ρήγμα το οποίο εκτείνεται από τη Λευκάδα και περνά από την Κρήτη για να καταλήξει βόρεια της Ρόδου.
Σε αυτή την περιοχή, η αφρικανική λιθοσφαιρική πλάκα πάνω στην οποία βρίσκεται το Ιόνιο Πέλαγος υποβυθίζεται κάτω από την ευρασιατική, δηλαδή το Αιγαίο Πέλαγος.
Όπως αναφέρουν στα «Νέα» επιστήμονες του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών τα ρήγματα της περιοχής έχουν τη δυναμική να προκαλέσουν σεισμό της τάξης των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Ωστόσο, οι δονήσεις αυτές βρίσκονται χαμηλά στην κλίμακα Μερκάλι -η οποία μετράει τις επιπτώσεις ενός σεισμού σε μία δεδομένη περιοχή- χάρη στη γεωλογικής δομής της περιοχής η οποία “απορροφά” σε σημαντικό βαθμό την ένταση του σεισμού.
Σημειώνεται τέλος πως συχνές σεισμικές δονήσεις λαμβάνουν χώρα στη θαλάσσια περιοχή γύρω από την Κρήτη.
econews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου