Με σοβαρές ελλείψεις σε βασικές κατηγορίες λιπασμάτων προχωρά φέτος η προετοιμασία των εαρινών καλλιεργειών, καθώς τα προβλήματα στη λειτουργία των ELFE (Ελληνικά Λιπάσματα), σαν αποτέλεσμα των θεμάτων ρευστότητας και των δικαστικών εμπλοκών της οικογένειας Λαυρεντιάδη, έχει σαν αποτέλεσμα να ικανοποιούνται με το δελτίο οι παραγγελίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Οι ελλείψεις σε λιπάσματα είναι εμφανείς σε....
Τα μεγάλα κενά που αφήνει στην αγορά λιπασμάτων η υποτυπώδης λειτουργία του εργοστασίου της Καβάλας υποχρεώνονται να καλύψουν με κάθε τρόπο οι υπόλοιποι «παίκτες», όπως η Νορβηγική Yara και K+S ΕΛΛΑΣ ΑΕ, ενώ δυνατότητες να διευρύνουν την παρουσία τους στην αγορά δίνονται και σε εγχώριους παίκτες όπως οι ΓΑΒΡΙΗΛ, ΜΕΓΚΛΑΣ κ.α.
Βεβαίως, η οικονομική ασφυξία και η έλλειψη χρηματοδότησης από τις τράπεζες, σε συνδυασμό με την πολιτική μείωσης των πιστώσεων που ακολουθούν οι περισσότεροι προμηθευτές δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια για επιθετική πολιτική, με αποτέλεσμα οι ελλείψεις σε λιπάσματα να είναι εμφανείς σε κάποιες περιοχές, ενώ την ίδια στιγμή μειωμένο παρουσιάζεται και το ενδιαφέρον για προμήθειες από την πλευρά των καλλιεργητών.
Παρ’ ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να εκτιμηθούν τα στοιχεία της κατανάλωσης λιπασμάτων, παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για μείωση στο μισό των παραγγελιών που είχαν άλλες χρονιές και για δισταγμό από την πλευρά των αγροτών να παραλάβουν μεγάλες ποσότητες, κυρίως λόγω έλλειψης ρευστότητας και αδυναμίας εξεύρεσης πιστώσεων είτε από τις τράπεζες είτε και από τα καταστήματα διάθεσης αγροτικών εφοδίων.
Εν τω μεταξύ, ζωηρές είναι οι συζητήσεις που γίνονται στην αγορά για το ιδιοκτησιακό μέλλον της λιπασματοβιομηχανίας, με δεδομένο ότι η οικογένεια Λαυτεντιάδη δύσκολα θα μπορέσει να διατηρήσει τον έλεγχο των ELFE, ωστόσο ο ρόλο και η θέση της επιχείρησης χαρακτηρίζονται νευραλγικής σημασίας όχι μόνο για την ελληνική αγορά αλλά ευρύτερα για την νοτιοανατολική μεσόγειο.
Προς το παρόν βέβαια, οι αγωνιώδεις προσπάθειες της εταιρείας να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της φαίνεται ότι προσκρούουν στην έλλειψη ρευστότητας και, βεβαίως, στα τεκταινόμενα γύρω από την «παράλληλη» υπόθεση Λαυρεντιάδη. Όπως έγραψε πρόσφατα η Agrenda, η αδυναμία της εταιρείας Ελληνικά Λιπάσματα να ανταποκριθεί στη συμφωνία με τη ΔΕΠΑ για χρέη ύψους 60 εκατ. ευρώ (προέβλεπε καταβολή εγγυητικής ύψους 1,5 εκατ. ευρώ που ωστόσο δεν προσκομίστηκε ποτέ) είχε ως αποτέλεσμα η παροχή φυσικού αερίου στη μονάδα της Νέας Καρβάλης να έχει περιοριστεί πια στις απολύτως απαραίτητες για τη συντήρηση των μηχανημάτων ποσότητες (5% της συνολικής κατανάλωσης). Επιπλέον, λόγω της έλλειψης κεφαλαίων, η εταιρεία το τελευταίο διάστημα συναντά «κλειστές πόρτες» στην προσπάθειά της να προμηθευτεί πρώτες ύλες κι ενώ τα δικά της αποθέματα έχουν αρχίσει να εξαντλούνται.
Η διοίκηση υποστηρίζει ότι υπάρχουν χρήματα τα οποία, όμως, παραμένουν δεσμευμένα λόγω της γνωστής εμπλοκής Λαυρεντιάδη με τη δικαιοσύνη (σ.σ. ως γνωστόν, η ELFE έχει περάσει στα χέρια της συζύγου του γνωστού επιχειρηματία).
Παράγοντες της αγοράς εισροών σημειώνουν στην Agrenda ότι το μείζον ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι να διασφαλιστεί παντί τω τρόπω η συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων της βιομηχανίας. Άλλωστε, εκτός από την ηγετική της θέση στην Ελλάδα, η εταιρεία Ελληνικά Λιπάσματα με την τεράστια γκάμα εξειδικευμένων προϊόντων αποτελεί ένα μεγάλο μέγεθος για το σύνολο της αγοράς λιπασμάτων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Επομένως, πιθανό αδιέξοδο θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις που ξεπερνούν τα στενά όρια της ελληνικής αγοράς.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση Λαυρεντιάδη, πάντως, θεωρείται πολύ δύσκολο η εταιρεία να συνεχίσει να λειτουργεί υπό το παρών ιδιοκτησιακό καθεστώς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση έχει ξεκινήσει να βολιδοσκοπεί μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που θα μπορούσαν να της εξασφαλίσουν τα αναμφισβήτητα υψηλά κεφάλαια που είναι απαραίτητα για την επιβίωσή της.
Απαγόρευση εξόδου για Λαυρεντιάδη
Στο μεταξύ, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης δεν αποκλείεται να βρεθεί αντιμέτωπος ακόμα και με την ποινή των ισοβίων μετά τις διώξεις που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, προτίθεται να ασκήσει εναντίον του ο εισαγγελέας για την υπόθεση της Proton Bank. Σε αυτές αναμένεται να συμπεριλαμβάνεται και το αδίκημα της απιστίας.
Παράλληλα, ο οικονομικός εισαγγελέας Ι. Δραγάτσης εξέδωσε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα –τόσο για τον κ. Λαυρεντιάδη όσο και τους Αντώνη Αθανάσογλου (στέλεχος της Proton Bank), Τρύφωνα Κολίτζα (πρώην διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας), Σμαράγδα Λιαμαρκοπούλου (μέλος της επιτροπής πιστοδοτήσεων της Proton) Δημήτρη Σαραμαντή (μέλος επιτροπής πιστοδοτήσεων) και Πέτρο Κυριακίδη (επιχειρηματίας και στενός συνεργάτης του Λ. Λαυρεντιάδη).
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα εμπλοκή Λαυρεντιάδη με τη δικαιοσύνη καθώς έχει ανατεθεί σε εισαγγελέα εφετών να διερευνηθεί σκέλος της υπόθεσης στο οποίο ενέχεται γνωστός επιχειρηματίας και υπάρχουν υπόνοιες ότι έχει διαπραχθεί χειραγώγηση μετοχών.
Τι απαντά ο επιχειρηματίας
Ο ίδιος ο κ. Λαυρεντιάδης, πάντως, σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για συνομωσία» που εξυφάνθηκε εναντίον του αλλά και για «συμφέροντα» και «σκοπιμότητες» που είχαν ως αποτέλεσμα την «τροϊκοποίηση» της Proton Bank την οποία «άρπαξαν από τα χέρια χιλιάδων Ελλήνων μετόχων». Τονίζει επίσης ότι δεν εκβιάζεται και ότι είναι «μαχητής διότι για εμένα η νίκη είναι συνήθεια».
Γιάννης Τσατσάκης
agronews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου