Η μόδα, όπως και η ιστορία, επαναλαμβάνεται και οι λόγοι προσπερνούν το αυτονόητο: Ότι κάποτε οι σχεδιαστές ξεμένουν από ιδέες. Ο πρώτος σημαντικός λόγος που παλιές τάσεις λανσάρονται ξανά ως νέες είναι η βαθιά ανάγκη να επιστρέψουμε σε εποχές που πιστεύουμε πως ήταν καλύτερες –κάτι που σήμερα ισχύει περισσότερο από....
ποτέ. Κάποιες εποχές μας δημιουργούν αισθήματα που θέλουμε να θυμηθούμε, π.χ. ρομαντισμό, σταθερότητα ή καλύτερες οικονομικές συνθήκες.
Οι βάτες στους ώμους, για παράδειγμα, παραπέμπουν στην δεκαετία του ’80 και την οικονομική άνθηση που αυτή έφερε, ενώ η στροφή προς τα φορέματα και δη τις φούστες -που είναι η hot ανοιξιάτικη τάση- αντανακλά την ανάγκη της γυναίκας να ξαναγίνει θηλυκή, καθώς δεν φοβάται πια ότι θα θεωρηθεί άνιση ως προς τον άνδρα. Η επιλογή μας, δηλαδή, να (ξανα)φορέσουμε κάτι «δοκιμασμένο» μπορεί να μας δημιουργεί μία υποσυνείδητη ασφάλεια, ένα καταφύγιο με το οποίο νιώθουμε εξοικειωμένοι.
Ένας ακόμα σημαντικός λόγος που κάποιες τάσεις επιστρέφουν είναι η ανάγκη του ατόμου (της γυναίκας επί το πλείστον) να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό της. Τα σορτς που σάρωσαν τα καταστήματα πέρσι το καλοκαίρι, ενδεικτικά, κάλυψαν την ανάγκη ορισμένων γυναικών να νιώσουν ξανά πιτσιρίκες, παιχνιδιάρες, ανέμελες.
Περιοδικά οι τάσεις επιδιώκουν να μας φέρουν σε επαφή με άλλες κουλτούρες, οι οποίες μπορεί να μας γοητεύουν. Δείτε τα σαλβάρια ή τα καφτάνια, που δεν αποτέλεσαν ποτέ «μόδα» στον αραβικό κόσμο, όμως στην ευρωπαϊκή και αμερικανική μόδα δημιούργησαν μία μικρή επανάσταση.
Τέλος, η μόδα πολύ συχνά επιστρέφει στα «κλασσικά», ακριβώς επειδή είναι κλασσικά. Είναι ρούχα και αξεσουάρ που έχουν κατοχυρώσει την αξία τους, καθώς είναι σχεδόν αδύνατον, φορώντας τα, να είμαστε λάθος. Ο λόγος για το μικρό μαύρο φόρεμα σε γραμμή Chanel, το μαργαριταρένιο κολιέ, τις γόβες στιλέτο ή την καπαρντίνα. Πρόκειται για «κομμάτια» που εμφανίζονται σχεδόν κάθε εποχή από τον Β’ Παγκόσμιο και μετά, που μπορούν να φορεθούν σχεδόν σε κάθε περίσταση και που ταιριάζουν σχεδόν σε όλες τις γυναίκες.
Τάσεις που επιστρέφουν (και θα επιστρέφουν):
-Μαργαριτάρια: Είναι vintage, είναι κλασικά και προσδίδουν κομψότητα σε κάθε στιλ. Το είπε και η Iron Lady (Θάτσερ): Όλα μπορώ να τα αλλάξω [πάνω μου] αλλά τα μαργαριτάρια δεν φεύγουν.
-Το μαντήλι: Η πασμίνα ή το κασκόλ προσδίδουν σοφιστικέ στιλ και αναδεικνύουν ακόμα και το πιο λιτό ντύσιμο, καθώς μπορεί να αντικαταστήσει ένα κόσμημα ή να αναδείξει το μακιγιάζ μας, φωτίζοντας το πρόσωπό μας.
-Το λευκό πουκάμισο: Μακρύ ή κοντό, στενό ή φαρδύ, ένα λευκό πουκάμισο είναι ρούχο-πασπαρτού όταν δεν ξέρεις με τι να ταιριάξεις ένα τζιν ή μία φούστα, γι’αυτό δεν πρέπει να λείπει ποτέ από την ντουλάπα μας.
-Το δερμάτινο τζάκετ: Μπορεί να φορεθεί πάνω από σχεδόν κάθε ντύσιμο και σχεδόν κάθεεποχή του χρόνου. Αποδεκτά είναι και τα τζάκετ από δερματίνη -αν δεν έχουμε την δυνατότητα να αγοράσουμε ένα από αυθεντικό δέρμα- αρκεί να δείχνει ποιοτικό και να μην έχει πολλές λεπτομέρειες. Προτιμήστε το σε μαύρο ή καφέ.
-Το χαμηλό μποτάκι: Μπορεί να έχει τακούνι ή και όχι, μπορεί να έχει ή να μην έχει κορδόνια, μπορεί να είναι πολύχρωμο ή μονόχρωμο –μικρή σημασία έχει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μπορεί να φορεθεί σχεδόν κάθε ώρα της ημέρας αντικαθιστώντας πολλά άλλα γυναικεία υποδήματα, τα οποία σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αποδώσουν το ανετότατο ανδρόγυνο look καλύτερα.
in2life
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου