Όσο το δυνατόν ταχύτερα θέλουν να ξεκινήσουν τη συγκέντρωση δηλώσεων ΟΣΔΕ οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών. Όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι, για παράδειγμα, μία μεσαία Ένωση με περίπου 5.000 μέλη θα εισπράξει μέσα σε δύο μήνες 150.000 ευρώ και θα ενισχύσει τα ταμεία της με ζεστό χρήμα, σε καιρούς που ούτε η τράπεζα δεν....
Το ποσό αυτό προκύπτει από τη χρέωση κατά 30 ευρώ ανά εκτύπωση δήλωσης που φαίνεται ότι άτυπα θα ισχύσει και φέτος, ανεξάρτητα από το αν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ζητήσει επανειλημμένα τη δωρεάν συγκέντρωση των δηλώσεων. Οι Ενώσεις είναι διατεθειμένες να εφαρμόσουν αυτό τον τρόπο συγκέντρωσης εσόδων, διότι -κακά τα ψέμματα- τα 28 ευρώ που δίνει το υπουργείο δεν φτάνουν. Μένει τώρα να δούμε ποιες Ενώσεις θα μείνουν στο 30άρι ή θα χρεώσουν μέχρι και 50 ευρώ, όπως μας πληροφορούν ότι είναι το ανώτατο όριο που έχει θέσει η ηγεσία της ΠΑΣΕΓΕΣ γι’ αυτή την «παράλληλη» παροχή υπηρεσιών.
Επιπλέον, οι Ενώσεις θα επιδιώξουν να εισπράξουν έσοδα από την υποβολή αιτήσεων για τα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα, για την εξισωτική αποζημίωση και άλλα παράλληλα προγράμματα που «κουμπώνουν» μαζί με τη δήλωση ΟΣΔΕ, τη δήλωση καλλιέργειας/εκτροφής στον ΕΛΓΑ και την αίτηση για το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.
Τα σεμινάρια των υπαλλήλων των ΕΑΣ που θα ασχοληθούν με τη συγκέντρωση των δηλώσεων έχουν ήδη ξεκινήσει και κορυφώθηκαν αυτή την εβδομάδα, τόσο στην Αθήνα, όσο και σε μεγάλες επαρχιακές πόλεις. Εκεί εξειδικεύτηκαν οι απαιτήσεις του συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος φέτος είναι διατεθειμένος να ζητήσει όλα όσα προβλέπει η σύμβαση που έχει υπογράψει το υπουργείο με την κοινοπραξία ΠΑΣΕΓΕΣ-Neuropublic, δηλαδή μέχρι και σκαναρισμένα τα τοπογραφικά των αγροτεμαχίων, προκειμένου να γίνουν πιο γρήγορα οι διασταυρωτικοί έλεγχοι. Στόχος όλων είναι να συνδεθούν οι Ενώσεις με το σύστημα, ως πύλες εισόδου, από τις 15 Μαρτίου και μέχρι τις 15 Μαΐου, αυστηρά, να παραλαμβάνουν αιτήσεις.
Το θέμα είναι εάν αυτή την περίοδο οι αγρότες είναι σε θέση να πληρώσουν τόσα χρήματα, οπότε στην πλειοψηφία θα ισχύσει και πάλι το αμφιλεγόμενο σύστημα των παρακρατήσεων, όπου ο αγρότης δεν ξέρει για τι ποσό παρακράτησης υπογράφει και το βλέπει μόνο μετά την... απομάκρυνση από το ταμείο. Επίσης, ακόμα η ηγεσία της ΠΑΣΕΓΕΣ δεν έχει γνωστοποιήσει τις προθέσεις της σχετικά με το τι θα γίνει με τις Ενώσεις που πέρσι τέθηκαν εκτός συστήματος. Προς το παρόν προετοιμάζονται κανονικά σε όλες τις περιοχές της χώρας, αλλά ορισμένοι πρόεδροι, μιλώντας στην Agrenda, ανησυχούν μήπως χρησιμοποιηθεί το ΟΣΔΕ ως μέσο πίεσης από την Οργάνωση για άλλους σκοπούς.
agronews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου