Τα μωρά και τα μικρά παιδιά μέχρι πέντε ετών έχουν «ανοσία» στο χασμουρητό των άλλων και δεν το μιμούνται ενστικτωδώς όπως οι πιο μεγάλοι, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές, υπό τον ψυχολόγο δρα Τζιμ Άντερσον του πανεπιστημίου του Στέρλινγκ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό....
βιολογίας «Biology Letters» της Βασιλικής Εταιρίας επιστημών της Βρετανίας, σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph, μελέτησαν 22 βρέφη και μικρά παιδιά, στα οποία έδειξαν βίντεο άλλων παιδιών, ενηλίκων (συμπεριλαμβανομένης της μητέρας κάθε παιδιού), καθώς και ζώων που χασμουριόνταν. Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά χασμουριούνται αυθόρμητα μέχρι τα πέντε τους, χωρίς να επηρεάζονται από κάποιον άλλο. Στα πέντε μερικά αρχίζουν να κολλάνε το χασμουρητό και μέχρι την ηλικία των 11 ετών όλα πια τα παιδιά κολλάνε το χασμουρητό όπως και οι ενήλικοι.
Εδώ και αρκετές δεκαετίες, οι επιστήμονες ξέρουν ότι το χασμουρητό είναι κολλητικό για ένα άνθρωπο, όταν βλέπει κάποιον άλλο να χασμουριέται. Η πιο πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι το μυστηριώδες φαινόμενο εμφανίζεται επίσης στα ζώα, όπως οι χιμπατζήδες και οι σκύλοι, όμως οι αιτίες του δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί.
«Η ακριβής αιτία που χασμουριόμαστε, δεν έχει ακόμα κατανοηθεί πολύ καλά, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στους ενήλικες το χασμουρητό είναι άκρως κολλητικό. Οι άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση (σ.σ. για τα συναισθήματα των γύρω τους) είναι πολύ πιο πιθανό να κολλάνε το χασμουρητό», δήλωσε ο Άντερσον, ο οποίος πρόσθεσε ότι το χασμουρητό μπορεί να σχετίζεται με την ανάπτυξη του μετωπιαίου φλοιού του εγκεφάλου, η οποία συνεχίζεται σε όλη την παιδική ηλικία.
Η πιο πιθανή αιτία για το χασμουρητό είναι ότι αποτελεί αντίδραση για τα χαμηλά επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα, προκειμένου να γεμίσουν οι πνεύμονες με αέρα και να αυξηθεί η ποσότητα οξυγόνου στον οργανισμό. Μια εναλλακτική αιτία, που έχει προταθεί, είναι ότι το χασμουρητό βοηθά τον εγκέφαλο να παραμένει σε εγρήγορση ή ότι τον βοηθά να… δροσίζεται. Επίσης το χασμουρητό μπορεί να βοηθά, ώστε να εξισορροπείται η πίεση στα αυτιά.
Νέες μελέτες εξάλλου προτείνουν ότι το χασμουρητό μπορεί να αναπτύχθηκε εξελικτικά ως κοινωνικό «σήμα» για να μεταφέρει κάποιο μήνυμα από τον ένα άνθρωπο στον άλλο, π.χ. ότι είναι ώρα για ύπνο ή ώρα για σεξ! Όσον αφορά το γιατί το φαινόμενο είναι κολλητικό, το μυστήριο είναι ακόμα πιο βαθύ.
kathimerini
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου