Δεν είναι δικαιούχοι του προγράμματος ενίσχυσης επενδύσεων για την εμπορία και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος. Αυτό απαντά, μεταξύ άλλων, η υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που έχει αναλάβει να εφαρμόσει το εν λόγω Μέτρο (123Α «Αύξηση της Αξίας των Γεωργικών Προϊόντων).
Διευκρινήσεις δίνει η υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ που έχει αναλάβει να εφαρμόσει το Μέτρο 123Α Αύξηση της Αξίας Γεωργικών Προϊόντων.
Διευκρινιστικές απαντήσεις ΥΠΑΑΤ για το πρόγραμμα Μεταποίησης:
Άλλες διευκρινιστικές απαντήσεις που έδωσε η αρμόδια υπηρεσία στους ενδιαφερόμενους αφορούν τα εξής θέματα:
- Σε περίπτωση που υπάρχουν ελλείψεις στα εξής και μόνο δικαιολογητικά της αίτησης ενίσχυσης: α) Άδεια λειτουργίας ή και εγκατάστασης, β) προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση ή απαλλακτικό έγγραφο, γ) έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, δ) προέγκριση ή έγκριση της άδειας διάθεσης αποβλήτων ή απαλλακτικό έγγραφο, είναι δυνατό να προσκομισθούν οι αιτήσεις έκδοσης των ανωτέρω εγγράφων από άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Μέσα σε δύο μήνες, όμως, από την κατάθεση των δικαιολογητικών, οι υποψήφιοι είναι υποχρεωμένοι να προσκομίσουν τα κανονικά έγγραφα.
- Τα επενδυτικά σχέδια εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων μονάδων δεν μπορούν να επιφέρουν αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20%. Εάν το υπερβαίνουν, τότε το επενδυτικό σχέδιο χαρακτηρίζεται ως επέκταση.
- Διορθώνεται το 5ο κριτήριο στη βαθμολόγηση των επενδυτικών σχεδίων και συγκεκριμένα το κομμάτι που αφορά την παράλληλη επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (φωτοβολταϊκά).
Μέχρι τις 23 Ιανουαρίου θα είναι ανοιχτό για αιτήσεις το πρόγραμμα ενίσχυσης της εμπορίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. Παρά τα προβλήματα στη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων από τις τράπεζες, αλλά και της καθυστέρησης των εγκρίσεων από την πρώτη προκήρυξη του Μέτρου, το ενδιαφέρον ήταν αυξημένο, με εκατοντάδες αιτήσεις να έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής.
Υπενθυμίζουμε ότι η δράση αφορά στην ενίσχυση επενδύσεων στη μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων στους τομείς κρέατος, γάλακτος, αυγών - πουλερικών, μελιού, διαφόρων ζώων, δημητριακών, ελαιούχων προϊόντων, οίνου, οπωροκηπευτικών, ανθέων, ζωοτροφών, σπόρων και πολλαπλασιαστικού υλικού, φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών.
Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός των αιτήσεων ενίσχυσης κυμαίνεται από 100.000 έως 5.000.000 ευρώ για το 80% και από 5.000.001 έως 10.000.000 ευρώ για το 20% των διαθέσιμων πιστώσεων και ποσοστά που προβλέπονται ανά κατηγορία στον Καν. 1698/05.
Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 150 εκατ. ευρώ, με ξεχωριστό κονδύλι για τον τομέα του γάλακτος, περίπου 18 εκατ. ευρώ.
agronews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου