Τα χέρια υποφέρουν πολύ τους κρύους μήνες του χρόνου επειδή, σε αντίθεση με την επιδερμίδα του προσώπου, το δέρμα των χεριών παράγει πολύ λίγο σμήγμα και επομένως παρουσιάζει εντονότερη τάση ξηρασίας και αφυδάτωσης. Οι συνεχείς εναλλαγές κρύου – ζέστης, από την ξηρή ατμόσφαιρα των θερμαινόμενων χώρων στη βροχή και την υγρασία του δρόμου, προκαλούν έντονη...
αφυδάτωση και έλλειψη λιπαρότητας, μειώνοντας τη φυσική ικανότητα του δέρματος να ενυδατώνεται. Οι συνέπειες είναι ορατές και αισθητές: το δέρμα ξεφλουδίζει, ξηραίνεται έντονα, «τραβάει» και κοκκινίζει.
Επιπλέον, οι δουλειές του σπιτιού και η εργασία κάθε ατόμου σημαίνουν για το δέρμα ιδιαίτερη επιβάρυνση, η οποία επιτείνεται από την καθημερινή χρήση σαπουνιού. Τα αποτελέσματα είναι αφυδάτωση, διαταραχή της δομής του δέρματος, χρωματικές αλλοιώσεις, εύθραυστα νύχια και βαθιές γραμμές και ζάρες.
Ολοκληρωμένη περιποίηση
Τα χέρια είναι εφοδιασμένα με περίπου 3.500 νευρικές απολήξεις ανά τετραγωνικό εκατοστό σε κάθε έναν από τους λοβούς των δαχτύλων, την πιο ευαίσθητη περιοχή του δέρματος. Συνεπώς, η μάλαξη στα σημεία αυτά, σε συνδυασμό με έλαια ή θρεπτικές κρέμες, αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευεργετική ακόμα και για την ψυχήΠροσοχή! Ορισμένες ενυδατικές κρέμες που είναι κατάλληλες για το καλοκαίρι είναι εντελώς ανεπαρκείς για την κρύα εποχή του χρόνου. Αντιθέτως, το δέρμα μπορεί να γίνει ακόμα πιο ξηρό, καθώς φουσκώνει με την υγρασία της κρέμας και κατόπιν αποβάλλει νερό προς τα έξω.
Οι θρεπτικές κρέμες, κυρίως τα γαλακτώματα τύπου «Ύδωρ σε Έλαιο» με μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος, προσφέρονται για μια καταλληλότερη χειμερινή φροντίδα. Εγγυημένα αποτελέσματα έχουν επίσης τα προϊόντα με φυσικά έλαια (π.χ. έλαιο από πυρήνες σταφυλιού), τα οποία μοιάζουν πολύ με το φυσικό λίπος του δέρματος και ως εκ τούτου απορροφώνται καλά.
Επιπλέον, οι βιταμίνες και η β - καροτίνη δρουν ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, ενώ οι μάσκες για τα χέρια (π.χ. με βασιλικό πολτό, βιταμινούχα συμπλέγματα ή aloe vera) μπορούν να κάνουν θαύματα ακόμα και στην ιδιαίτερα ταλαιπωρημένη περιοχή του τοιχώματος των νυχιών.
Σημάδια του χρόνου
Πέρα από την αφυδάτωση του δέρματος των χεριών από τη συνεχή έκθεσή τους, εμφανίζονται σταδιακά και κάποια αναπόφευκτα σημάδια γήρανσης. Αυτό συμβαίνει διότι η δομή του δέρματος στα άνω άκρα είναι πολύ λεπτή και δεν διαθέτει καθόλου υποδόριο λιπώδη ιστό. Με την πάροδο των χρόνων η ελαστικότητα των ιστών μειώνεται και συνεπώς το δέρμα γίνεται πλαδαρό, αδύνατο και γερασμένο, παρουσιάζοντας συχνά και κηλίδες γήρανσης.
Η αιτία για τη δημιουργία των κηλίδων γήρανσης είναι η αύξηση των μελανοκυττάρων, τα οποία είναι υπεύθυνα για τον χρωματισμό του δέρματος. Μετά την ηλικία των 40 ετών, οπότε και παρατηρείται μείωση του ρυθμού αναπαραγωγής των μελανοκυττάρων, υπάρχει σημαντική πιθανότητα ανομοιόμορφης κατανομής της μελανίνης. Αυτό συνεπάγεται ότι σε ορισμένα κύτταρα του ανώτερου στρώματος του δέρματος σχηματίζεται πάρα πολλή μελανίνη, η οποία οδηγεί στην εμφάνιση μιας σκούρας κηλίδας, της κηλίδας γήρανσης.
Η καταλληλότερη και αποτελεσματικότερη προστασία από τις κηλίδες γήρανσης είναι η πρόληψη. Είναι σημαντική η περιποίηση των χεριών από νεαρή ηλικία. Εκτός από την ενυδάτωση, χρειάζονται πλούσιες μαλακτικές ουσίες και βιταμίνες και φυσικά όσο το δυνατόν λιγότερη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.
Χρήσιμες συμβουλές
Να πλένουμε τα χέρια σας μόνο με κρύο ή χλιαρό νερό. Το καυτό νερό ξηραίνει περισσότερο το δέρμα. Για το πλύσιμο των χεριών μπορείτε να χρησιμοποιείτε ειδικά έλαια.
Να φοράτε πάντα λαστιχένια γάντια όταν πλένετε πιάτα ή όταν καθαρίζετε, τα οποία προστατεύουν τα χέρια από τα επιθετικά μέσα καθαρισμού.
Να φοράτε πάντα γάντια τον χειμώνα. Ο κρύος και ξηρός αέρας βλάπτει πολύ το ευαίσθητο δέρμα.
Να έχετε στην τσάντα σας κρέμα για τα χέρια.
Να χρησιμοποιείτε το βράδυ καταπραϋντική μάσκα. Τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα, εάν φορέσετε πλαστικά γάντια μιας χρήσης μετά την εφαρμογή της και την αφήσετε να δράσει όλη νύχτα.
Ο χειμώνας είναι μια «σκληρή» εποχή για τα χέρια. Ως εκ τούτου, αξίζει να προσφέρετε σε αυτό το ευαίσθητο σημείο του σώματός σας ιδιαίτερη και συστηματική φροντίδα!
kravara.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου