Η μείωση του κόστους παραγωγής, με εξασφάλιση ποιοτικής και ποσοτικής αύξησης των αποδόσεων προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον, είναι ο στόχος για ανταγωνιστική και βιώσιμη βαμβακοκαλλιέργεια.
Τα παραπάνω επιτυγχάνονται ακολουθώντας τις οδηγίες του Πρωτοκόλλου χαμηλών εισροών για το βαμβάκι που συντάχθηκε από πλειάδα ειδικών στα πλαίσια του προγράμματος Life+ EcoPest με συντονιστή το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.
Για την επίτευξη χαμηλών εισροών, ενέργεια, φυτοπροστατευτικά προϊόντα, λιπάσματα και αρδευτικό νερό με βάση το πρωτόκολλο LCM για το βαμβάκι επιβάλλεται η ενασχόληση του αγρότη από την επιλογή της αμειψισποράς στο χωράφι μέχρι το τέλος της καλλιέργειας τηρώντας ημερολόγιο εργασιών και εισροών. Έτσι θα είναι δυνατόν να υπάρχει παρακολούθηση και αξιολόγηση των επεμβάσεων ως προς την αποτελεσματικότητά τους.
Αναλυτικά:
Για το χωράφι
Κάθε αγροτεμάχιο πρέπει να μην καλλιεργείται συνεχόμενα με βαμβάκι πέραν των τεσσάρων ετών. Το πρόγραμμα αμειψισποράς οφείλει να ακολουθεί τα ισχύοντα κατά περιοχή διοικητικά μέτρα. Στον κύκλο της αμειψισποράς δεν πρέπει να εγκαθίσταται καλλιέργεια βάμβακος μετά από βιομηχανική ντομάτα και καλαμπόκι επειδή ευνοείται η ανάπτυξη των πληθυσμών από πράσινο σκουλήκι. Συνιστάται εναλλαγή της καλλιέργειας με χειμερινά ψυχανθή, είτε ως κύρια καλλιέργεια είτε ως εδαφοκάλυψη. Συνιστάται η καταστροφή των στελεχών με στελεχοκόπτη και των υπολειμμάτων της προηγούμενης καλλιέργειας και η κατεργασία του εδάφους για καταστροφή των εχθρών εντόμων που διαχειμάζουν, ιδιαίτερα του ρόδινου και πράσινου σκουληκιού. Κατά τις καλλιεργητικές εργασίες τα μηχανήματα και τα παρελκόμενα να καθαρίζονται πριν από κάθε μετακίνηση σε νέο χωράφι, ώστε να μη μεταφέρονται σπόροι ζιζανίων, έντομα και λοιπά παθογόνα.
Κάθε μηχανική κατεργασία του χωραφιού πρέπει να γίνεται όταν το έδαφος είναι στο ρώγο του. Να αποφεύγεται η χρήση βαρέων μηχανημάτων, καθώς και το ψιλοχωμάτισμα. Η προετοιμασία του αγρού για σπορά συνιστάται να γίνεται με καλλιεργητή δύο φορές.
Σπορά
Η σωστή εποχή σποράς του βάμβακος είναι πρωταρχικής σημασίας. Όπου υπάρχει πρόβλημα τήξεως των νεαρών βαμβακόφυτων θα πρέπει να αποφεύγεται η πρώιμη σπορά. Συνιστάται η εφαρμογή σποράς όταν η θερμοκρασία εδάφους σε βάθος 5 εκ. είναι τουλάχιστον 15ο C για τρεις συνεχόμενης ημέρες. Η χρήση πιστοποιημένων και αποχνοωμένων σπόρων μεγάλης βλαστικής ικανότητας είναι απαραίτητη. Σε αγρούς με ιστορικό αδρομυκώσεων συνιστάται η χρήση ανθεκτικών ή ανεκτικών ποικιλιών και αυξημένη πυκνότητα σποράς για μείωση τυχόν αρνητικών επιπτώσεων από τη βερτισιλλίωση. Η χρήση σπόρου επενδεδυμένου με εντομοκτόνα συνιστάται μόνο για την περίπτωση που ενδημούν στην περιοχή αφίδες, θρίπες, κοφτοσκούληκα και σιδεροσκούληκα. Όπου υπάρχει πρόβλημα με το σύμπλοκο των τήξεων των φυταρίων (Rhizoctonia, Pythium, Thielaviopsis κλπ) συνιστάται η απολύμανση του σπόρου με συνδυασμό κατάλληλων μυκητοκτόνων.
Λίπανση – άρδευση
Η οργανική ουσία είναι από τα πιο σημαντικά συστατικά του εδάφους και είναι υπεύθυνη για την επίτευξη ικανοποιητικών αποδόσεων στο βαμβάκι. Ο αγρότης οφείλει να μεριμνά για τη διατήρηση και αύξηση της οργανικής ουσίας στα βαμβακοχώραφα με διάφορες μεθόδους, όπως χλωρά λίπανση με ενσωμάτωση σιτηρού, ψυχανθούς και διαφόρων φυτικών υπολειμμάτων, διατήρηση ελεγχόμενης φυτοκάλυψης, μειωμένη κατεργασία εδάφους, προσθήκη κοπριάς ζώων. Ο υπολογισμός των απαιτούμενων ποσοτήτων θρεπτικών στοιχείων πρέπει να γίνεται με βάση την ανάλυση του εδάφους σε συνδυασμό με φυλλοδιαγνωστική. Σε περίπτωση ανάγκης βελτίωσης της οξύτητας του εδάφους, προτείνεται η διόρθωση του pH σε τιμή 6,0-6,5. Συνιστάται η εφαρμογή ισορροπημένης λίπανσης με άζωτο, φωσφόρο και κάλι και όπου το σύστημα άρδευσης το επιτρέπει να γίνεται υδρολίπανση.
Η τεχνητή βροχή θα πρέπει να αποφεύγεται, ιδιαίτερα σε περίπτωση προσβολών από τη γωνιώδη βακτηριακή κηλίδωση και άλλα παθογόνα φυλλώματος ή να εφαρμόζεται το πρωί για να στεγνώνει το φύλλωμα.
Αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών
Η εφαρμογή του πρωτοκόλλου χαμηλών εισροών φυτοπροστασίας στη βαμβακοκαλλιέργεια γίνεται με αξιολόγηση της πιθανότητας εμφάνισης εχθρού ή παθογόνου, την επίπτωσή του στη φυτεία και τα μέτρα αντιμετώπισής του. Πέραν των μέτρων ρουτίνας, θα πρέπει ο αγρότης να είναι έτοιμος για αντιμετώπιση απότομης και μη προβλέψιμης πληθυσμιακής έξαρσης ενός επιβλαβούς οργανισμού.
Η εφαρμογή του πρωτοκόλλου γίνεται από τον επιβλέποντα γεωπόνο με τη συνεργασία και συμμετοχή των βαμβακοκαλλιεργητών. Ο γεωπόνος συντάσσει τις οδηγίες και παρέχει τεχνική και συμβουλευτική στήριξη στους παραγωγούς για την εφαρμογή τους.
Τα καλλιεργητικά και βιολογικά μέτρα αντιμετώπισης των εχθρών και παθογόνων αποτελούν την πρώτη επιλογή. Η απόφαση για χρήση χημικών μέσων πρέπει να τεκμηριώνεται. Εφόσον αποφασισθεί θα πρέπει να εφαρμόζεται στα απολύτως απαραίτητα επίπεδα δόσεων και αριθμού επεμβάσεων και κυρίως με τη μικρότερη δυνατή διατάραξη του περιβάλλοντος. Κατά την εφαρμογή των φυτοπροστατευτικών επεμβάσεων τηρούνται οι κανόνες προστασίας του χρήστη και οι κενές συσκευασίες των γεωργικών φαρμάκων αποθηκεύονται και καταστρέφονται προστατεύοντας το περιβάλλον.
agronews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου