Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

7 "ΒΡΩΜΙΚΑ" ΛΑΘΗ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΑΣ

Πολλοί από εμάς αποφεύγουμε να τρώμε σε εστιατόρια και fast foods, από το φόβο μήπως δεν είναι καθαρά. Άλλοι, πάλι, δεν τρώνε αν δεν έχουν ετοιμάσει μόνοι τους το φαγητό. Την απάντηση σε αυτές τις συμπεριφορές έρχεται να δώσει με δυσάρεστο τρόπο το εξής τρομακτικό ποσοστό: Περίπου το 25% των κρουσμάτων ασθενειών από τρόφιμα προκαλείται από το σπιτικό φαγητό.
Τι σημαίνει αυτό το νούμερο για την καθημερινότητά μας; Απλούστατα, ότι το ένα τέταρτο από όσους...
μαγειρεύουμε στο σπίτι δεν επιδεικνύουμε τη δέουσα προσοχή κατά την προετοιμασία των γευμάτων. Έτοιμοι για τα χειρότερα; Οι περισσότεροι από αυτό το ένα τέταρτο ανήκουν στους «καθαρούς», τους «νοικοκύρηδες», και αγνοούν τι κάνουν λάθος. Μήπως ανήκουμε κι εμείς σε αυτό το ποσοστό; 

Λάθος #1 

Πλένουμε τα χέρια μας προτού μαγειρέψουμε, και... καθαρίσαμε 

Ασφαλώς και το πλύσιμο των χεριών πριν από την προετοιμασία του φαγητού αποτελεί βασική προϋπόθεση για να μην προκληθούν μολύνσεις. Σύμφωνα με έρευνες, δεν αρκεί. Οφείλουμε να πλένουμε τα χέρια μας αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. 

Ο νέος κανόνας μας είναι να τα πλένουμε κάθε φορά που τελειώνουμε με μια «κατηγορία» τροφίμων. Για παράδειγμα, κάθε φορά που αφήνουμε το ωμό κρέας και ετοιμαζόμαστε να κόψουμε σαλάτα, ή πριν πιάσουμε τα βαζάκια με τα καρυκεύματα. 

Για μεγαλύτερη ασφάλεια: Δεν ξεβγάζουμε απλώς τα χέρια μας. Τα πλένουμε καλά με σαπούνι και νερό. Σε περίπτωση που η επιδερμίδα μας είναι ευαίσθητη, συνηθίζουμε να φοράμε ελαστικά γάντια, αλλά εξακολουθούμε να πλένουμε τα χέρια μας με τον ίδιο ρυθμό. 

Λάθος #2 

Πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά προτού τα βάλουμε στο ψυγείο 

Η μαμά της καλύτερής μου φίλης μάς έλεγε πως δεν πρέπει να πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα βάλουμε στο ψυγείο. Ο λόγος είναι απλός: Η υγρασία που θα μείνει πάνω τους θα δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα για την ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων. Καλό είναι να τα πλένουμε αφού τα βγάλουμε από το ψυγείο, λίγο πριν τα χρησιμοποιήσουμε.

Για μεγαλύτερη ασφάλεια: Προτού βάλουμε το μαρούλι στο ψυγείο, κόβουμε τα εξωτερικά φύλλα του, στα οποία συνήθως μαζεύονται οι σκόνες και τα έντομα. Δεν πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά με απορρυπαντικά, γιατί όσο κι αν τα έχουμε αραιώσει υπάρχει κίνδυνος να μείνουν υπολείμματα.

Λάθος #3 

Για να φάμε τα φρούτα με τη φλούδα, πρώτα τα πλένουμε 

Σωστά πράττουμε, με την προϋπόθεση ότι δεν περιοριζόμαστε μόνο σε αυτά. Πρέπει να πλένουμε και όσα έχουν φλούδες που δεν τρώγονται, όπως οι μπανάνες και τα πορτοκάλια. Γιατί; Ο φλοιός τους ενδέχεται να φιλοξενεί παθογόνα μικρόβια, τα οποία θα μεταφερθούν στο μαχαίρι ή στα χέρια μας και από εκεί στο εσωτερικό των φρούτων, δηλαδή στη σάρκα τους, την οποία θα καταναλώσουμε. Για τον ίδιο λόγο, θα πρέπει να πλένουμε όλα τα φρούτα προτού τα ξεφλουδίσουμε για να τα φάμε, για να τα βάλουμε στο μπλέντερ ή για να τα στύψουμε και να φτιάξουμε χυμό. 

Για μεγαλύτερη ασφάλεια: Τοποθετούμε όλα τα φρούτα σε μια λεκάνη με νερό και τα τρίβουμε με μια βούρτσα ή με τα χέρια μας. Έπειτα, τα ξεπλένουμε. Δεν κόβουμε τα κοτσάνια από τις ντομάτες, τις φράουλες και τις πιπεριές πριν τις πλύνουμε, ώστε να εμποδίσουμε τα μικρόβια που ενδεχομένως βρίσκονται στο φλοιό να εισβάλουν στο εσωτερικό. 

Λάθος #4 

Μαγειρεύουμε ενώ παράλληλα καθαρίζουμε την κουζίνα

Στις περισσότερες περιπτώσεις που μαγειρεύουμε και καθαρίζουμε ταυτόχρονα, αναγκαζόμαστε να το κάνουμε λόγω έλλειψης χρόνου. Κι αυτό μπορεί να προκαλέσει παραλείψεις. Ποιος θα ήταν αρκετά συγκεντρωμένος, ώστε να πλύνει τα χέρια του τη στιγμή που αφήνει άρον άρον τη σκούπα για να ανακατέψει το φαγητό που κοντεύει να «αρπάξει»; Ποιος δεν θα σκούπιζε βιαστικά τα χέρια του σε μια πετσέτα με την οποία, όμως, μετά -αν ξεχαστεί- ίσως καθαρίσει και τον πάγκο; 

Για μεγαλύτερη ασφάλεια: Έχουμε δίπλα μας χαρτί κουζίνας. Για να αποκλείσουμε την περίπτωση να αφήσουμε υπολείμματα καθαριστικών, χρησιμοποιούμε καθαριστικά που φτιάχνουμε μόνοι μας (π.χ. 600 ml λευκό ξίδι και 20-30 σταγόνες από λάδι ευκαλύπτου διαλυμένες σε 300 ml νερό). Θυμόμαστε ότι, αν καθαρίσουμε με προϊόντα που περιέχουν χλώριο, πρέπει να ξεπλύνουμε τις επιφάνειες καλά και να περιμένουμε 1-2 ώρες προτού ακουμπήσουμε στις επιφάνειες κάποιο τρόφιμο.

Λάθος #5 

Αφήνουμε τα τρόφιμα στο φούρνο για να μην κρυώσουν

Τα βακτήρια, ανάλογα με το στέλεχός τους, μπορούν να αναπτυχθούν σε ένα εύρος θερμοκρασιών από 5° έως 60°C. Οπότε, είναι καλό να μην αφήνουμε το φαγητό για μεγάλο χρονικό διάστημα έξω από το ψυγείο. Μπορεί ο σύντροφός μας να εκτιμήσει περισσότερο ένα πιάτο ζεστό φαγητό από ένα ξαναζεσταμένο, όμως το ίδιο θα κάνουν και τα μικρόβια. Όταν ο υδράργυρος βρίσκεται στα ύψη, μπορεί να αλλοιωθούν ακόμη και φαγητά που δεν χαλούν εύκολα. Φροντίζουμε, επομένως, να τα απομακρύνουμε από την πηγή θερμότητας και, όταν πάρουν θερμοκρασία δωματίου, να τα βάλουμε στο ψυγείο. Θυμόμαστε πάντα ότι το φαγητό που βγάζουμε από το ψυγείο μπορεί να ζεσταθεί ξανά μόνο μία φορά.

Για μεγαλύτερη ασφάλεια: Για να κρυώσει σχετικά γρήγορα το φαγητό που περίσσεψε ώστε να το βάλουμε στο ψυγείο, το χωρίζουμε σε μερίδες και το μοιράζουμε σε μπολ.

Λάθος #6 

Ρυθμίζουμε το ψυγείο στο φουλ και όλα είναι cool 

Καταρχήν, είναι σωστό να υποθέσουμε ότι όσο πιο χαμηλή η θερμοκρασία, τόσο πιο δύσκολα θα αναπτυχθούν μικρόβια. Ωστόσο, πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την ψύξη του ψυγείου μας; Οι διαβαθμίσεις σημειώνονται συνήθως με κουκίδες. 

Για μεγαλύτερη ασφάλεια: Ελέγχουμε με ένα θερμόμετρο περιβάλλοντος τη θερμοκρασία μέσα στο θάλαμο της συντήρησης. Επαναλαμβάνουμε τις μετρήσεις μία φορά κάθε δεκαπέντε μέρες. Το ίδιο κάνουμε και στον καταψύκτη, του οποίου η θερμοκρασία πρέπει να είναι περίπου -20°C, με μια απόκλιση 2 βαθμών.

Λάθος #7 

Ψήνουμε το κρέας απλώς μέχρι να χαθεί το κόκκινο χρώμα

Γευστικά, μας ικανοποιεί. Ωστόσο, έτσι δεν σκοτώνουμε όλους τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Αρκεί να σκεφτούμε ότι η πιθανότητα προσβολής από τοξόπλασμα μέσω του ανεπαρκώς ψημένου χοιρινού είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη πιθανότητα προσβολής μέσω της κατανάλωσης ωμών σαλατικών. 

Για μεγαλύτερη ασφάλεια: Ψήνουμε σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 160°C.
myself.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: