Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

ΑΓΡΟΤΙΚΟ: 11 ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟ 2012

«Τα μάτια δεκατέσσερα» είναι η μόνη παρακαταθήκη που άφησε για τον Έλληνα αγρότη ο χρόνος που έφυγε, κάτι που καθιστά σαφές ότι δεν φτάνει να είναι κανείς καλός στο χωράφι, αλλά πρέπει να βελτιώσει τις ικανότητές του σε όλους τομείς. Κάτω από τις άσχημες συνθήκες της ελληνικής οικονομίας, ο αγρότης είναι υποχρεωμένος να μάθει να επιβιώνει, εάν θέλει να βρίσκεται στο παιχνίδι της ανάκαμψης, όποτε αυτή έρθει. Γι’ αυτό το σκοπό η Agrenda, μιλώντας με όλο το φάσμα της αγοράς, δημοσιεύει τον παρακάτω «Ενδεκάλογο Επιβίωσης» για το 2012:
● Μικρότερα «ανοίγματα» και ειδικότερα να αποφεύγουμε την εύκολη λύση που είναι οι μεταχρονολογημένες επιταγές, γιατί δεν ξέρουμε εάν στο τέλος του μήνα θα έλθουν τα λεφτά που περιμένουμε…
● Δεν βασιζόμαστε στα χρονοδιαγράμματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα επενδυτικά προγράμματα και του υπουργείου Οικονομικών για τις επιστροφές φόρων.
● Μεγαλύτερος προσανατολισμός στα έσοδα από τις πωλήσεις και όχι να περιμένουμε από πληρωμές του Δημοσίου (π.χ. ΕΛΓΑ), για να καλύψουμε τις τρέχουσες ανάγκες μας.
● Βελτίωση συναλλακτικής θέσης με τις δημόσιες υπηρεσίες, που σημαίνει συνέπεια στις υποχρεώσεις μας, για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως ή καθυστερήσεων στη δουλειά μας.
● Προσέχουμε τους εμπόρους και τις βιομηχανίες που αγοράζουν το προϊόν μας και διπλοτσεκάρουμε τη φερεγγυότητά τους με όποιο μέσο διαθέτουμε.
● Διευρύνουμε το «καλάθι» με τα προϊόντα στην παραγωγή των οποίων δραστηριοποιούμαστε, με σκοπό την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση του ρίσκου.
● Καλύτερη διαχείριση εσόδων και εξόδων, ώστε να μείνει κάτι στο τέλος για «επένδυση» στην καλλιέργεια της επόμενης χρονιάς.
● Αξιοποίηση κάθε μέσου μείωσης κόστους, το οποίο δεν θα έχει επιπτώσεις στην ποιότητα του προϊόντος, π.χ. αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων με το τρακτέρ ή μείωση των αποστάσεων μεταφοράς προϊόντων, παρελκομένων, μηχανημάτων κ.λπ.
● Καλύτερη έρευνα αγοράς όσον αφορά την προμήθεια γεωργικών εφοδίων και ει δυνατόν συνεργασία με άλλους παραγωγούς για χαμηλότερες τιμές.
● Αναζήτηση της πιο κατάλληλης στιγμής για την πώληση του προϊόντος μας, με ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στην αγορά από επίσημες πηγές και όχι από «παπαγαλάκια». Ο παρορμητισμός είναι ο χειρότερος σύμβουλος.
● Περισσότερες «γόνιμες» ώρες εργασίας στο χωράφι δεν πρόκειται να πάνε ποτέ χαμένες. Σίγουρα κερδίζουμε είτε σε απόδοση, είτε σε ποιότητα, είτε στην πρόληψη απρόβλεπτων φαινομένων.
agronews

Δεν υπάρχουν σχόλια: