Σάββατο, 14 Ιουλίου 2012

ΠΟΣΑ ΚΙΛΑ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΑΝ ΚΟΨΕΤΕ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ

Από την ημέρα που θα κόψετε μαχαίρι το τσιγάρο και σε διάστημα ενός χρόνου, το πιθανότερο είναι να πάρετε 4 – 5 κιλά. Τα περισσότερα από αυτά θα προστεθούν μέσα στους τρεις πρώτους μήνες. Αυτό διαπίστωσαν Γάλλοι και Άγγλοι επιστήμονες ύστερα από νέα μελέτη που έκαναν και σύμφωνα με αυτή, η συνέπεια για το πάχος από το.....
κόψιμο του τσιγάρου είναι τελικά μεγαλύτερη από όση θεωρούσαμε έως τώρα, αν και περίπου ένας στους έξι πρώην καπνιστές τελικά χάνει βάρος παρά παχαίνει. Διαβάστε πόσα κιλά θα πάρετε κάθε μήνα λοιπόν...
Σύμφωνα με την μελέτη, μετά το κόψιμο του τσιγάρου κατά μέσο όρο το βάρος αυξάνει κατά 1,1 κιλό τον πρώτο μήνα, 2,3 κιλά στους δύο μήνες, 2,9 κιλά στους τρεις μήνες, 4,2 κιλά στο εξάμηνο και 4,7 κιλά μετά από ένα έτος. Η αύξηση αυτή είναι γενικά μεγαλύτερη από τις συνήθεις εκτιμήσεις και σίγουρα πάνω από τα περίπου 2,3 κιλά που, κατά δήλωσή τους, πολλές γυναίκες είναι πρόθυμες να ανεχθούν προκειμένου να κόψουν το τσιγάρο.
Δεν παχαίνουν πάντως κατ' ανάγκη όλοι όσοι σταματούν το κάπνισμα, καθώς το 16% (περίπου ένας στους έξι) χάνουν βάρος μετά το κόψιμο του τσιγάρου. Από την άλλη όμως, υπάρχουν εκείνοι που βάζουν πολλά παραπανίσια κιλά, καθώς το 13% «βαραίνει» πάνω από δέκα κιλά μετά από 12 μήνες.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχιατρικής Ανρί-Ζαν Ομπέν του Κέντρου Ερευνών για τον Εθισμό του νοσοκομείου «Πολ Μπρους» και του πανεπιστημίου Paris-Sud του Παρισιού, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) 62 μελέτες που έχουν δημοσιευθεί μεταξύ των ετών 1989-2011 πάνω στη σχέση διακοπής καπνίσματος και βάρους.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι το όφελος για την υγεία από το σταμάτημα του καπνίσματος υπεραντισταθμίζει κατά πολύ το πρόβλημα της όποιας αύξησης του βάρους και, σε κάθε περίπτωση, ο φόβος λίγων παραπάνω κιλών δεν θα πρέπει να αποθαρρύνει κάποιον, από το να το κόψει.
Οι ερευνητές προτείνουν να γίνουν κι άλλες μελέτες για να εντοπιστούν εκείνοι οι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο από τους άλλους να παχύνουν μετά το κόψιμο του τσιγάρου. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι μετά από λίγα χρόνια, είναι συχνό το φαινόμενο οι πρώην καπνιστές να έχουν αυξημένο βάρος στον ίδιο βαθμό με αυτόν όσων δεν κάπνισαν ποτέ.
Η νικοτίνη αναστέλλει την όρεξη και συχνά αυξάνει τον ρυθμό μεταβολισμού των τροφών, με συνέπεια να «φρενάρει» το πάχος - με σοβαρό τίμημα όμως για την υγεία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μια μέτρια αύξηση του βάρους δεν αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου, αλλά το κάπνισμα σκοτώνει. Το τσιγάρο είναι η κυριότερη αιτία πρόωρου θανάτου παγκοσμίως.
iatropedia.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: