Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ

Την πληρωμή κάθε είδους φόρου και τέλους μέσω των τραπεζών θα μπορούν να κάνουν πολύ σύντομα -πιθανόν και πριν το τέλος του μήνα- όλοι οι φορολογούμενοι. Πρόκειται για μια εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο προκειμένου να μπει οριστικό λουκέτο στα ταμεία των εφοριών. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων βρίσκεται ήδη στο τελικό στάδιο εφαρμογής σχεδίου πληρωμής κάθε είδους φόρου και τέλους μέσω των τραπεζών προκειμένου να εκλείψει η.....

ανάγκη οι φορολογούμενοι να επισκέπτονται την εφορία για να πληρώσουν.
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η παραπάνω δυνατότητα θα είναι πραγματικότητα προκειμένου να εκλείψουν οι ουρές στις εφορίες αλλά και να απελευθερωθούν υπάλληλοι από γραφειοκρατικές εργασίες οι οποίοι θα μπορούν να ασχοληθούν με πιο παραγωγικές δραστηριότητες όπως είναι οι φορολογικοί έλεγχοι και η βεβαίωση φόρων και προστίμων για φοροδιαφυγή.
Στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr) παρέχεται ήδη μια νέα ηλεκτρονική υπηρεσία μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι πληροφορούνται κάθε είδους οφειλή που έχουν προς την εφορία, είτε αυτή είναι ενήμερη, είτε είναι ληξιπρόθεσμη. Σύντομα δίπλα από κάθε οφειλή θα εμφανίζεται ένας ειδικός κωδικός ηλεκτρονικής πληρωμής. Με τον κωδικό αυτό οι φορολογούμενοι θα μπορούν να επισκεφθούν το ταμείο οποιασδήποτε τράπεζας για να εξοφλήσουν την οφειλή τους. Επίσης θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν την πληρωμή μέσω των υπηρεσιών ιντερνετικής τραπεζικής (web banking) που προσφέρουν οι περισσότερες τράπεζες. Σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει μια σειρά φόρων και τελών που εξοφλούνται μόνο με επίσκεψη του φορολογούμενου στην εφορία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η πληρωμή δόσης για ληξιπρόθεσμο χρέος το οποίο έχει ρυθμίσει για αποπληρωμή σε δόσεις ο φορολογούμενος. Στην περίπτωση αυτή οι οφειλέτες αναγκάζονται κάθε μήνα να επισκέπτονται την εφορία. Άλλος φόρος που η πληρωμή του απαιτεί επίσκεψη στην εφορία είναι ο φόρος μεταβίβασης ή κληρονομιάς ακινήτων.
Να σημειωθεί ότι το λουκέτο στα ταμεία των εφοριών αποτελεί και μνημονιακή δέσμευση της Ελλάδας στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Ο σχεδιασμός προβλέπει επίσης το κλείσιμο και τη συγχώνευση εκατοντάδων εφοριών. Παράλληλα μέσα στους επόμενους μήνες θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να εξοφλούν τις οφειλές τους με τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
spiros.dimitrelis@capital.gr
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: