Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2012

ΣΥΝΤΑΓΗ ΗΜΕΡΑΣ: ΦΑΚΕΣ ΜΕ ΠΑΣΤΟΥΛΑ ΚΑΙ ΔΥΟΣΜΟ

Ποιός είπε ότι οι φακές είναι μόνο η γνωστή σούπα. Εδώ πρωτοτυπούμε με την προσθήκη ζυμαρικών.
Υλικά
4 φλιτζάνια νερό
1 φλιτζάνι φακές, καθαρισμένες και πλυμένες
1 φύλλο δάφνη
3 κουτ. σούπας...

 ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι τριμμένο κρεμμύδι
1/2-1 κουτ. γλυκού μπούκοβο 
3 φλιτζάνια ζωμό κότας ή λαχανικών
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι 
1/3 φλιτζανιού ψιλή μανέστρα (κριθαράκι) ή σπασμένο φιδέ 
1/4 φλιτζανιού φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο και 4 κλωνάρια για γαρνίρισμα 
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
ξίδι βαλσάμικο Καλαμάτας
Εκτέλεση
1. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάλτε το νερό, τις φακές και το φύλλο δάφνης να πάρουν βράση. Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε να σιγοβράσουν περίπου 20', ώσπου οι φακές να μαλακώσουν. Στραγγίστε, κρατώντας ένα φλιτζάνι από το ζουμί. Πετάξτε τη δάφνη, και σκουπίστε την κατσαρόλα με χαρτί κουζίνας.
2. Στη στεγνή κατσαρόλα βάλτε λάδι, και σε μέτρια φωτιά σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει, προσθέτοντας και το μπούκοβο, 5' περίπου. Βάλτε και τις φακές και συνεχίστε το σοτάρισμα 1' ακόμη. Προσθέστε το ζουμί που κρατήσατε, το ζωμό κότας ή λαχανικών, και αλάτι. Όταν πάρει βράση, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τη σούπα να σιγοβράσει 10'-15'.
3. Δυναμώστε τη φωτιά να πάρει ξανά ζωηρή βράση η σούπα, και προσθέστε τη μανέστρα ή το φιδέ. Βράστε σε χαμηλή φωτιά 5'-10', μέχρι τα ζυμαρικά να γίνουν al dente. Δοκιμάστε και διρθώστε τη γεύση, προσθέτοντας μαύρο πιπέρι και αλάτι, αν χρειάζεται. Ρίξτε και το δυόσμο στη κατσαρόλα, και ανακατέψτε τη σούπα.
4. Σερβίρετε τις φακές πολύ ζεστές σε γαβάθες, περιχύνοντας με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ξίδι, και στολίζοντας με φύλλα δυόσμο.
μερίδες: 4
χρόνος παρασκευής: 60'
gourmed
Επιμέλεια:Ο.Ν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: