Τρίτη 29 Μαΐου 2012

10 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ!

Εκτός από το κλασικό greek σουβλάκι που έχει γίνει συνώνυμο της ελληνικής κουζίνας στο μυαλό των τουριστών, υπάρχει και μια πληθώρα γεύσεων και συνταγών που μαγειρεύονται καθημερινά στα σπίτια της χώρας μας και αποτελούν την έμπρακτη επιβεβαίωση της ελληνικής νοστιμιάς. 
Φτιάχνονται από παραδοσιακά φρέσκα ελληνικά προϊόντα -τα περισσότερα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.)- και συνιστούν την ζωντανή ελληνική γευστική παράδοση που κερδίζει οποιονδήποτε τη γευτεί έστω και.....

μία φορά. 
Γιατί η ελληνική κουζίνα είναι ένα από τα στοιχεία που μας έκανε -και συνεχίζει μέχρι σήμερα να μας κάνει- περήφανους ως Έλληνες. Παρακάτω παραθέτουμε μερικά πιάτα που έχουμε δοκιμάσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας και σίγουρα, θα θέλαμε να τα «συστήσουμε» και στους Ευρωπαίους φίλους μας…

Φασολάδα: η διάσημη
Τα φασόλια από το Κάτω Νευροκόπι μπορούν να φτιάξουν μια απίστευτη φασολάδα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, αφού τα φασόλια της περιοχής ανήκουν στα προϊόντα εκείνα για τα οποία η Ελλάδα μπορεί να περηφανεύεται αποκλειστικά παγκοσμίως. Ακόμα και γιαχνί όμως ή σε σαλάτα, μπορούν να αποτελέσουν ένα νόστιμο και θρεπτικό έδεσμα που αγαπούν οι απανταχού Έλληνες και… φιλέλληνες.

Γραβιέρα: η κρητικιά
Η πικάντικη γραβιέρα από την Κρήτη είναι το γευστικό σήμα κατατεθέν του νησιού. Μαζί δε, με τα αυθεντικά κρητικά παξιμάδια βρεγμένα με ελαιόλαδο και χοντροκομμένη φρέσκια ντομάτα φτιάχνουν την τέλεια σαλάτα. Η γραβιέρα Κρήτης, τρώγεται ωμή ή και μαγειρεμένη μέσα σε φαγητό ή και σαν σαγανάκι για μεζέ.

Μελιτζάνα: η τσακώνικη 
Οι Τσάκωνες έχουν να λένε για τις περίφημες μακρουλές μελιτζάνες τους από το Λεωνίδιο. Συνηθίζουν να τις κάνουν στον φούρνο γεμιστές με κρεμμύδι (ιμάμ) ή με ρύζι (γεμιστά) ή ακόμα και να τις χρησιμοποιήσουν σαν πρώτη ύλη για έναν υπέροχο μουσακά. Έχουν μάλιστα και τη δική τους γιορτή, την Γιορτή Τσακώνικης Μελιτζάνας στο Λεωνίδιο.

Σύγκλινο Μάνης: το μερακλίδικο 
Η ξερή γη της Μάνης μπορεί να μην έδινε πλούσιες πρώτες ύλες στις μανιάτισσες μαγείρισσες, αυτές όμως, με την ευρηματικότητα και την φαντασία τους, μετέτρεπαν καθημερινά το τραπέζι τους σε πλούσιο μπουφέ. Το σύγκλινο Μάνης είναι μία από τις ξεχωριστές και πολύ αγαπητές λιχουδιές της Μάνης, που μαζί με μερικά αυγά στο τηγάνι κάνουν τον «απόλυτο» μεζέ.

Φέτα: η ολόλευκη 
Εκτός φυσικά, από ψητή στα κάρβουνα ή σαγανάκι, η φέτα ταιριάζει άψογα με την παραδοσιακή χωριάτικη σαλάτα μας και αποτελεί το ιδανικό ελαφρύ φαγητό για τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, με το άρωμα της θάλασσας να μας τρελαίνει. Μπαίνει φυσικά και σε πολλά ελληνικά μαγειρευτά φαγητά, όπως στις μελιτζάνες με κρέας στο φούρνο, ενώ οι μερακλήδες την τρίβουν ακόμα και πάνω από τα μακαρόνια με κιμά.

Χυλοπίτες: οι παραδοσιακές
Οι χωριάτικες χυλοπίτες για κάποιους δεν μπορούν καν να συγκριθούν με τα… ιταλικά π.χ. ζυμαρικά. Ειδικά αν συνοδεύονται και από ζουμερό κοκκινιστό κρέας και ειδικά κόκορα, τότε τα λόγια είναι περιττά. Μια παράφραση αυτού του γευστικού συνδυασμού είναι και η παραδοσιακή κερκυραϊκή παστιτσάδα. Δεν γίνεται μεν, με χυλοπίτες αλλά με χωριάτικα χοντρά μακαρόνια. Η πρώτη ύλη όμως, είναι η ίδια, απλώς αλλάζει το σχήμα.

Φάβα: η σαντορινιά
Η φάβα Σαντορίνης εκτός από Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, έχει και υπέροχη γεύση. Οι πιο παραδοσιακοί δοκιμάστε τη με μπόλικο φρέσκο κρεμμυδάκι και ελαιόλαδο ή με μια πιρουνιά βλήτα στην κορυφή. Οι πιο… γκουρμέ τύποι, προσθέστε και λίγο καραμελωμένο κρεμμύδι ή μια κουταλιά του γλυκού ντοματάκι γλυκό για έξτρα πρωτότυπη γεύση.

Κρόκος Κοζάνης: ο εκλεκτός 
Δοκιμάστε να ρίξετε στο νερό που βράζετε το ρύζι σας, μερικές κλωστούλες Κρόκο Κοζάνης. Το ρύζι θα πάρει μια ελαφριά κιτρινωπή απόχρωση και η γεύση του θα γίνει ιδιαίτερα νόστιμη. Μετά από αυτό, το απλό πιλάφι θα σας φαίνεται… άνοστο. Έτσι απολαμβάνετε ένα γευστικό αποτέλεσμα και συγχρόνως, στηρίζετε την τοπική οικονομία της Κοζάνης.

Σπετζοφάι: το πικάντικο
Το σπετζοφάι είναι από τις παραδοσιακές σπεσιαλιτέ του Πηλίου. Συνδυάζει το τοπικό χωριάτικο λουκάνικο με τις πολύχρωμες πιπεριές, το κόκκινο κρασάκι και τον χυμό ντομάτας «μπολιασμένο» με πικάντικο κόκκινο πιπέρι, δημιουργώντας έναν ευφάνταστο -ελαφρώς ή αρκετά καυτερό-συνδυασμό που θα ζήλευε και ο πιο γνωστός Ευρωπαίος σεφ.

Ούζο Μυτιλήνης: το μοναδικό
Και τι καλύτερο για να συνοδεύσετε όλα τα παραπάνω, από λίγο… ούζο από τη Λέσβο. Το έχετε συνδυάσει με την μυρωδιά του καλοκαιρού, το θαλασσινό αεράκι και το απέραντο γαλάζιο. Τώρα είναι «η εποχή του»! Απολαύστε το…

newingreece.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: