Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ HIGGS;

Tο CERN επιβεβαίωσε τις φήμες που αφορούν την ανακοίνωση για την εύρεση ενός νέου σωματιδίου στην περιοχή ενεργειών που αναμένεται να βρίσκεται και το σωματίδιο Higgs - περίπου 125 GeV. Οι επιστήμονες των δύο μεγάλων πειραμάτων που λαμβάνουν χώρα στο CERN, τα CMS και ATLAS παρουσίασαν τα τελευταία ευρήματα στην έρευνα για το Higgs, και η......

ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έγινε δεκτή με ενθουσιασμό αλλά διαδικασίες επαλήθευσης είναι ακόμη αναγκαίες για να διασφαλισθεί ότι πρόκειται πραγματικά για τον κρίκο που λείπει στην αλυσίδα των στοιχειωδών σωματιδίων.
Το μποζόνιο του Χιγκς θεωρείται από τους φυσικούς ως το κλειδί της θεμελιώδους δομής της ύλης, το σωματίδιο που δίνει στην ύλη την μάζα της, σύμφωνα με τη θεωρία του "Καθιερωμένου Μοντέλου".
"Διαβήκαμε ένα νέο στάδιο στην κατανόηση της φύσης", δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο γενικός διευθντής του CERN Ρολφ Χόγερ.
"Η ανακάλυψη ενός σωματιδίου τα χαρακτηριστικά του οποίου είναι συμβατα με εκείνα του μποζονίου του Χιγκς... ανοίγει τον δρόμο για περισσότερο προωθημένες έρευνες, που χρειάζονται περισσότερα στατιστικά στοιχεία, και οι οποίες θα προσδιορίσουν τα χαρακτηριστικά του νέου σωματιδίου...Θα ανοίξει τον δρόμο και σε άλλα μυστήρια του Σύμπαντός μας", εξηγεί ο γενικός διευθυντής του CERN.
Λίγη ώρα πριν από την ανακοίνωση του Ρολφ Χόγερ, ο Τζο Ινκαντέλα εκπρόσωπος του προγράμματος του CERN ανακοίνωνε πολύ συγκινημένος κατά τη διάρκεια επιστημονικού σεμιναρίου που οργανώνεται από τον ευρωπαίκό οργανισμό στη Γενεύη την πρόοδο των τελευταίων μηνών.
"Εντοπίσαμε ένα νέο μποζόνιο, αλλά έχουμε ανάγκη από περισσότερα στοιχεία" για να επαληθεύσουμε εάν πρόκειται για το μποζώνιο του Χιγκς, εξήγησε ενώπιον ακροατηρίου επιστημόνων.
H απάντηση λοιπόν για το εάν είναι αυτό το μποζόνιο του Higgs είναι μάλλον ναι. Επειδή όμως τα «μάλλον» δεν επιτρέπονται στην επιστήμη δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση πως το Higgs βρέθηκε. Για να φτάσουν στο απαραίτητο επίπεδο αποδεκτής πιθανότητας και να είναι σίγουροι πως πρόκειται για το Higgs, οι επιστήμονες θα χρειαστούν ίσως αρκετούς μήνες εντατικών προσπαθειών.

Τι είναι το σωματίδιο του Higgs
Είναι γνωστό ως Σωματίδιο του Θεού. Η ύπαρξη του μποζονίου του Higgs προτάθηκε την δεκαετία του 60 από το βρετανό φυσικό Peter Higgs, ως ένας τρόπος να εξηγηθεί η αιτία που τα υπόλοιπα σωματίδια έχουν μάζα. Η ανακάλυψη του μποζονίου θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε το πως συμπεριφέρεται ο κόσμος που μας περιβάλλει. Από τους γαλαξίες και τα αστέρια, έως την ζωή μας πάνω στην Γη.
blog

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://anti-ntp.blogspot.com/2012/07/blog-post_1694.html

Mην λετε λακαμιες. Διαβαστε καποιον παπα που τα λεει με το ονομα τους τα πραγματα. Ξυπνατε βοδια. Και εσεις του blog μην ειστε παπαγαλακια. ψαξτε προτου βγαλετε ειδηση.Υπαρχουν και ΕΛΛΗΝΙΚΑ blogs.