Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2012

ΣΥΝΤΑΓΗ ΗΜΕΡΑΣ: ΡΟΛΑΚΙΑ ΚΕΦΤΕ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ

Υλικά για 4-6 άτομα 
500 γρ. κιμάς, μοσχαρίσιος 
200 γρ. ψωμί μπαγιάτικο, μουλιασμένο 
1 αβγό 
1 κρεμμύδι ξερό, τριμμένο 
1 ντομάτα, τριμμένη 
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο 
½ ματσάκι...

 δυόσμο, ψιλοκομμένο 
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
1 κ.γ. ρίγανη 
1 φλ. του καφέ γάλα 
αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
λάδι για τηγάνισμα 
1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε μακρόστενες φέτες 
15 φέτες μπέικον (προαιρετικά)
Για τη σάλτσα 
1 κιλό ντομάτες, ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες 
1 κ.γ. πελτέ 
1 κ.σ. ξίδι 
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
1 πρέζα ρίγανη 
1 ποτήρι του κρασιού έ.π. ελαιόλαδο 
1 ποτήρι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
Εκτέλεση 
Σάλτσα: Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε τις ντομάτες και τις αφήνουμε να βράσουν για 3-4 λεπτά. Κατόπιν προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει έως ότου δέσει και χυλώσει για περίπου 15-17 λεπτά. 
Κεφτέδες: Στραγγίζουμε με το χέρι καλά το ψωμί και το μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τον κιμά, το αβγό, το κρεμμύδι, την ντομάτα, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, αλατοπίπερο, τη ρίγανη και το γάλα και ζυμώνουμε έως ότου έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Πλάθουμε σε μακρόστενα κεφτεδάκια και τα αλευρώνουμε. 
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε καλά μπόλικο λάδι και τηγανίζουμε τους κεφτέδες για περίπου 8-10 λεπτά. Μόλις πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές, τα μεταφέρουμε σε χαρτί κουζίνας να απορροφηθεί το περιττό λάδι. 
Μελιτζάνες: Βάζουμε τις φέτες μελιτζάνας σε ένα σουρωτήρι, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε για 15 λεπτά. Τις ξεπλένουμε και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν. 
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι και τηγανίζουμε τις φέτες για 2-3 λεπτά από την κάθε πλευρά. Κατόπιν τις αφήνουμε και πάλι σε απορροφητικό χαρτί να τραβήξει το περιττό λάδι. 
Σύνθεση: Απλώνουμε στον πάγκο της κουζίνας μία φέτα μελιτζάνας, στρώνουμε από πάνω μία φέτα μπέικον και τοποθετούμε στη μία άκρη ένα κεφτεδάκι. Τυλίγουμε σε ρολό και το κλείνουμε με μία οδοντογλυφίδα. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά. 
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Βάζουμε τα ρολάκια σε ταψί το ένα δίπλα στο άλλο, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα και τα ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά. Τρώγονται ζεστά.


tovima
Επιμέλεια:Ο.Ν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: