Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2012

ΤΟΥ ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΝ ΑΔΕΣΠΟΤΑ, ΤΟΝ ΔΑΓΚΩΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΡΙΞΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΧΑΝΑΚΙ

Αγαπητοί φίλοι, σήμερα το πρωί παρατήρησα ότι ο καλός μου φίλος ΠΒ κούτσαινε. Τον ρώτησα τι έπαθε και μου αποκάλυψε ότι πριν από μερικές μέρες και ενώ οδηγούσε με το μηχανάκι του, δέχθηκε επίθεση από αδέσποτα σκυλιά. Ένα απ’ αυτά τον δάγκωσε στο πόδι μ’ αποτέλεσμα να χάσει την ισορροπία του και πέφτοντας να.....
χτυπήσει στο γόνατο και στον αγκώνα (όπως βλέπετε και στην φωτογραφία).
Ο φίλος μου είναι ένας εύσωμος ενήλικας οπότε κατάφερε να απωθήσει τα σκυλιά και να μεταβεί στον ΓΝ Βέροιας για τις πρώτες βοήθειες. Δεν είχε συνοδηγό στο μηχανάκι του οπότε κινδύνευσε μόνο αυτός και όχι πχ το εγγονάκι του που ευτυχώς δεν είχε μαζί του.
Ο φίλος μου ενημέρωσε τον Δήμο Βέροιας όπως μου είπε και πλέον μακαρίζει την καλή του τύχη που του επέτρεψε να την γλυτώσει σχετικά φθηνά.
Αγαπητοί συμπολίτες,
Το πρόβλημα είναι χρόνιο, διογκούμενο και επικίνδυνο! Προσωπικά δέχθηκα πολλές επιθέσεις από αδέσποτα σκυλιά - κυρίως το βράδυ - όπως και αρκετοί από σας. Όλοι γνωρίζουμε ότι πέρα από τον κίνδυνο σωματικής βλάβης τα αδέσποτα αποτελούν σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας.
Οπότε τι πρέπει να γίνει; Ποιός είναι ο αρμόδιος για την επίλυση του προβήματος; Να υποθέσω το αρμόδιο τμήμα του Δήμου Βεροίας; Υπάρχει σχετική νομοθεσία; Εφαρμόζεται; Αν όχι γιατί;
Οπότε απευθυνόμενος αρχικά στην κ. Δήμαρχο θα ήθελα να της προτείνω τα παρακάτω:
Αγαπητή κ. Δήμαρχε, καταλαβαίνω ότι ίσως ο Δήμος Βέροιας δεν διαθέτει τα μέσα ή την σχετική χρηματοδότηση για ν’ αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Το οποίο πρόβλημα αν δεν το βλέπετε είμαι σίγουρος ότι το ακούτε καθημερινά – ίσως και το οσμίζεστε- καθώς τ’ αδέσποτα αρέσκονται να συναθροίζονται στο Δημαρχείο ακριβώς κάτω απ το γραφείο σας. (φωτογραφίες και βίντεο στην διάθεσή σας). Επειδή όμως η στείρα κριτική δεν οδηγεί πουθενά, θα ήθελα να σας προτείνω τις παρακάτω λύσεις:
Ζητήστε βοήθεια: Από την αντιπολίτευση, από άλλους Δήμους, από την κτηνιατρική υπηρεσία, από το τμήμα υγιεινής, από το Υπουργείο Υγείας. Και αν δεν βρείτε ουσιαστική αρωγή, παρακαλώ ενημερώστε εμάς τους δημότες σας, ίσως μπορέσουμε να βοηθήσουμε κάπως κι εμείς ή να το πάρουμε απόφαση ότι δεν γίνεται τίποτε.
Επειδή είναι θέμα χρόνου πότε θα έχουμε το επόμενο θύμα -το οποίο μάλιστα μπορεί να είναι παιδί-, σας προτείνω την δημιουργία του δημοτικού φορέα «ΣΥΚEΑ» (Σύλλογος Κακοποιημένων εξ Αδεσπότων) ο οποίος να φροντίζει για την ψυχολογική αλλά και σωματική συμπαράσταση του τραυματισμένου δημότη. Η χρηματοδότηση μπορεί να εξασφαλιστεί με την ενθάρρυνση των δημοτών στο να καταθέτουν σχετικές αγωγές εναντίον του Δήμου, ζητώντας απο το δικαστήριο το εκδικαστέν ποσό να κατατεθεί υπέρ του ΣΥΚΕΑ! Μάλιστα, σε μιά πρωτοφανή κίνηση δημοτικής ευαισθησίας, ο Δήμος θα μπορούσε να καλύπτει τα δικαστικά έξοδα των δημοτών κερδίζοντας έτσι την αμοιβή ενός δικηγόρου!
Εξετάστε το ενδεχόμενο ν’ αναβληθεί ή να ματαιωθεί κάποια προγραμματισμένη πολιτιστική εκδήλωση και να διοχετευθούν οι σχετικοί πόροι στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Αναζητήστε την εθελοντική βοήθεια των δημοτών και των σχετικών οργανώσεων ζωοφίλων που δραστηριοποιούνται στην Βέροια. Θα εκπλαγείτε από την ανταπόκριση.
Προσωπικά, θα βοηθήσω το έργο σας με την δημιουργία ενός σχετικού ντοκιμαντέρ το οποίο θα δείχνει το πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις. Το ντοκιμαντέρ αυτό θα δείχνει γλαφυρά και με τεχνικά άρτιο τρόπο την εξαθλίωση των αδεσπότων της Βέροιας, και τις συνέπειες αυτής της εξαθλίωσης στην δημόσια υγεία. Επιπλέον -αν και θ’ αδικήσουμε τα άλογα ζώα που είναι τα μόνα που δεν φταίνε-, θα κινηματογραφήσουε πραγματικές επιθέσεις αδεσπότων σε ανθρώπους οι οποίες δεν θα πιστεύετε ότι είναι πραγματικές και όχι σκηνοθετημένες. Εάν μάλιστα μπορείτε, θα μας τιμούσε να παρακολουθήσετε μέρος των γυρισμάτων που θα πραγματοποιηθούν ακριβώς κάτω απ’ το γραφείο σας!
Το ντοκιμαντέρ αυτό θα λάβει μεγάλη δημοσιότητα και θ’ αποσταλλεί σε όλους τις εμπλεκόμενες/ενδιαφερόμενες υπηρεσίες/οργανσιμούς όπως πχ το Υπουργείο Υγείας, φιλοζωικά σωματεία κλπ καθώς και σε άλλους δήμους. Τέλος, και επειδή όντως «λεφτά δεν υπάρχουν» το ντοκιμαντέρ θ’ αποσταλλεί σε όλα τα μεγάλα ειδησιογραφικά ΜΜΕ του εξωτερικού. Θα μας τιμούσε μια μικρή σας εμφάνιση κατά την οποία θα σας δοθεί η δυνανατότητα να ζητήσετε βοήθεια εκ του εξωτερικού εάν φυσικά κρίνετε ότι ο Δήμος αδυνατεί ν’ αντιμετωπίσει το πρόβλημα μόνος του. Καμμιά δουλειά δεν είναι ντροπή. Να σας ενημερώσω δε, ότι ως δείγμα της πρόθεσής μας να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος, για την πραγματοποίηση του ντοκιμαντέρ δεν θα ζητηθεί καμία οικονομική ενίσχυση από τον Δήμο.
Αγαπητή κ. Δήμαρχε,
σας παρακαλώ να μην παρεξηγήσετε τις προθέσεις μου: εάν ακούγομαι καυστικός είναι επειδή το θέμα είναι φλέγον. Είμαι διατεθιμένος να βοηθήσω και να συμβάλλω στην λύση του προβλήματος με όποιο προσωπικό μέσον διαθέτω και σύμφωνα με τις υποδείξεις του Δήμου. Το ίδιο διατεθιμένοι είναι πιστεύω και οι περισσότεροι συνδημότες μας. Περιμένουμε...
Φίλοι μου, δεν φταίνε τ΄αδέσποτα. Τα σκυλιά που δαγκώσανε τον φίλο μου και τ’ αδέσποτα που σας επιτίθενται τα βράδυα, προσπαθούν να προστατέψουν κάποιο αφεντικό, ίσως αυτό που τα παράτησε. Τα περισσότερα θα πεθάνουν από πείνα, δίψα, μεταδοτικές αρρώστιες και τροχαία.
Εμείς, τα έλλογα ζώα έχουμε την ευθύνη.
Επιτρέψτε μου λοιπόν, να σας προτείνω ατομικά τα εξής:
Μάθετε τα διαικώματά σας και διεκδικήστε τα. Η πόλη μας διαθέτει εξαιρετικούς δικηγόρους που μπορούν να σας καθοδηγήσουν στον νομικό λαβύρινθο που δεν είναι τόσο πολύπλοκος ούτε τόσο ακριβός όσο υποθέτετε. Φροντίστε να καταγραφούν οι συνθήκες τραυματισμού σας. Ενημερώστε την τροχαία εάν είστε επωχούμενος και ζητείστε από το νοσοκομείο βεβαίωση της περίθαλψής σας εάν τραυματιστήκατε από πτώση ή από επίθεση. Χωρίς να είμαι νομικός, πιστεύω ότι φίλος μου ο ΠΒ δικαιούται αποζημίωσης για τραυματισμό και ψυχική οδύνη με πολύ καλές πιθανότητες να την κερδίσει. Εάν θέλετε να «μην μπλέξετε» ή έχετε πειστεί για το μάταιο της ενέργειας, τότε προετοιμαστείτε για το επόμενο δάγκωμα. Ή εγγραφείτε στον ΣΥΚΕΑ.
Ζητείστε από τους παρόντες να παρίστανται ως μάρτυρες εάν χρειαστεί να προχωρήσετε δικαστικά.
Και το κυριότερο: Συνειδητοποιήστε ότι η δύσκολη αυτή κατάσταση που καλείται ο δήμος ν’ αντιμετωπίσει είναι αποτέλεσμα των ενεργειών όσων ημών χρόνια τώρα εγκαταλείπουμε αδέσποτα, αδιαφορούμε στις εκκλήσεις των φιλοζωικών εταιρειών ή δεν πιέζουμε τους πολιτικούς μας για ουσιαστικές λύσεις. Ελάτε σε επαφή με τους συλλόγους ζωοφίλων της Βέροιας, ζητείστε την γνώμη τους και την βοήθειά τους και ενισχύστε τους στο έργο τους (πχ στείρωση, περίθαλψη και στέγη τραυματισμένων ζώων κλπ).
Τα παραπάνω τα προτείνω όχι για να γίνουμε δικομανείς, ούτε για να πικράνουμε τους άρχοντές μας –πιστεύω ειλικρινά στην καλή πρόθεση των περισσοτέρων-, αλλά για τους παρακάτω λόγους:
Πρώτον για να βοηθήσουμε τους αρμόδιους να επωμιστούν τις ευθύνες τους υπηρετώντας υπ-εύθυνους πολίτες. Δεύτερον, για να συμβάλλουμε στο ν’ αποζημιωθεί ο κάθε πολίτης που υπέστη κάθε είδους βλάβη. Τρίτον, για να βοηθήσουμε στην αφύπνιση της κοινωνικότητάς μας, του εθελοντισμού μας και του έμπρακτου ενδιαφέροντός μας για την πόλη μας.
Πιστέψτε με αγαπητοί μου φίλοι, εάν μάθουμε να λειτουργούμε σωστά εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις μας αλλά και διεκδικώντας τα δικαιώματά μας η πόλη θ’ αλλάξει προς το καλύτερο πολύ πιο σύντομα απ΄όσο φανταζόμαστε.
Έγραψα το άρθρο αυτό είναι επειδή τρέμω στην ιδέα ότι σύντομα κάποιο παιδί θα τραυματιστεί σοβαρά από επίθεση αδέσποτων ζώων ή θ’ αρρωστήσει από έλλειψη δημόσιας υγιεινής. Ή ότι κάποιος θερμοκέφαλος θα πετάξει «φόλα» και θα σκοτώσει αγαθά ζώα γενετικά προγραμματισμένα για να τον προστατεύουν.
Πάντως, επειδή δεν μπορώ να γνωρίζω τι από τα παραπάνω θα πραγματοποιηθεί, μπορείτε να είστε σίγουροι για κάτι, ότι το ντοκιμαντέρ θα γίνει! Και εύχομαι να μην έχουμε να δείξουμε τίποτε επειδή το πρόβλημα θα έχει αντιμετωπιστεί. Οπότε μετά περνάμε στα σκουπίδια....
Καλή ευθύνη σε όλους μας!
Αντώνιος Λιόλιος
Παθολόγος
Παραγωγός Ιατρικών Οπτικο-Ακουστικών Μέσων
Βέροια
pliroforiodotis

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μεγαλο προβλημα και το φωναζουμε και το φωναζεται και εσεις απο το blog εδωφ και παρα πολυ καιρο. Οπως γραφει και το κειμενο , ετσι και ορμηξει σε μικρο παιδι τι γινεται? Ειδικα τωρα που ειναι η μερα μεγαλη και τα παιδια ειναι με τα ποδηλατα. Ετυχα και εγω επιθεσης απο 1 σκυλι σε βολτα στο καψοχωρι με το παιδι μου. Ευτυχως ημουν εγω. Διαφορετικα το παιδι στην καλυτερη θα ειχε πεσει απο το ποδηλατο.
Επισης αυτοι που εχουν σκυλια ας τα κρατανε μεσα στην αυλη τους. Και εαν δεν εχουν περιφραξη ας τα εχουν δεμενα. Δλδ εμεις που κανουμε μια βολτα με το ποδηλατο ή περπαταμε τι φταιμε?
Ο δημος οφειλει να βρει μια λυση και να συμβαλουμε ολοι σε αυτο μαζι. Εαν ερθει το χειροτερο θα ειναι πολυ αργα .
Ειναι 1 θεμα πολλων μηνων με μηδενικη εξελιξη οπως και ολα τα αλλα στον δημο μας.

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΘΕΜΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ BLOG. ΕΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ , ΑΣΤΑ ΝΑ ΠΑΝΕ. ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ. ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ . ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΣΚΕΦΤΕΙ ΛΙΓΟ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ. ΑΣ ΜΠΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΤΟΥ. ΔΙΟΤΙ ΕΑΝ ΜΠΩ ΕΓΩ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ 1 ΑΤΟΜΟ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ. ΔΗΜΑΡΧΕ ΠΑΡΕ ΜΕΤΡΑ. ΑΜΑΡΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ.

Ανώνυμος είπε...

Είναι θέμα που ταλαιπωρεί παιδάκια και βασικά τους γονείς γιατί φοβούνται να αφήσουν τα παιδάκια να πάνε π.χ. σε ένα φίλο με το ποδήλατο. Είναι εύκολο να βρεθεί λύση και δεν εννοώ το δίκανο! Στον δήμο ας κοιτάξουν τι θα κάνουν. Διότι είναι θέμα του Δήμου Αλεξάνδρειας και αφορά την μεγαλύτερη πόλη του Δήμου. Την Αλεξάνδρεια. Την Αλεξάνδρεια λέω κύριοι του Δήμου. Ούτε αυτό δεν μπορείτε να λύσετε? Ε Λ Ε Ο Σ ! ! !