Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

ΖΕΣΤΑΙΝΟΜΑΙ! ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;

Υπομονή. Αυτό μόνο πρέπει να κάνετε μέχρι να περάσουν οι μέρες του καύσωνα που μας θυμίζουν τη δύσκολη όψη του καλοκαιριού. Υπάρχουν ωστόσο, και κάποια πράγματα που θα δροσίσουν την καυτή καθημερινότητά σας. Δείτε, ποια είναι αυτά:
Νερό, νερό, νερόοοοοοο
Πίνετε άφθονο νερό ακόμη και όταν δεν διψάτε. Το νερό αποτελεί το καλύτερο «γιατρικό» για τις πολύ ζεστές ημέρες και θα πρέπει να πίνετε όσο περισσότερο μπορείτε. Αν φθάσετε στο σημείο να νιώσετε δίψα, σημαίνει πως έχετε ήδη αφυδατωθεί. 
Φορέστε φαρδιά, βαμβακερά ρούχα
Ξεχάστε τα στενά, ζεστά ρούχα και αντικαταστήστε τα με φαρδιά, αέρινα και κατά προτίμηση βαμβακερά ρούχα που θα σας προστατεύουν από τον ήλιο και ταυτόχρονα θα είναι και ιδιαίτερα απορροφητικά για τον ιδρώτα. Μην θεωρείτε το καπέλο ένα εκκεντρικό αξεσουάρ-συνηθίστε το και φορέστε το με κάθε ευκαιρία. 

Τρώτε ελαφρά
Και όχι διπλόπιτα με γύρο και τζατζίκι, ούτε γιουρβαλάκια με μπόλικα μπαχαρικά. Στη ζέστη, τα γεύματά μας θα πρέπει να είναι μικρά σε ποσότητες και όσο το δυνατόν πιο ελαφρά. Φρούτα και λαχανικά σε πρώτη διάταξη και φυσικά νερό και πάλι νερό. 

Ώρα για σαλάτες
Αν δεν απολαύσετε τώρα δροσερές και φρέσκιες σαλάτες, πότε θα το κάνετε; Ακόμη και μια πλουσιοπάροχη χωριάτικη σαλάτα, αποτελεί ένα πλήρες γεύμα ειδικά τις πολύ ζεστές ημέρες του καλοκαιριού. Αγγουράκια, τομάτες αλλά και κρεμμύδια που προστατεύουν το δέρμα από τα ηλιακά εγκαύματα, θα πρέπει να βρίσκονται καθημερινά στο καλοκαιρινό τραπέζι σας. 

Χαλαρώστε, καλοκαίρι είναι!
Μπορεί ακόμη η άδειά σας να απέχει αρκετά, όμως το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ και εσείς δεν έχετε παρά να το απολαύσετε. Ωστόσο, ειδικότερα τις ημέρες του καύσωνα, αποφύγετε την έντονη σωματική δραστηριότητα, το τρέξιμο στον ήλιο, τις πολλές σκάλες και το πολύωρο περπάτημα στη ζέστη. Και αν δεν έχετε κάποια ιδιαίτερα σημαντική δουλειά, μείνετε σπίτι που είναι σίγουρα πιο δροσερά. 

Δημιουργήστε όαση δροσιάς μέσα στο σπίτι
Μπορεί έξω η θερμοκρασία να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου, όμως μέσα στο σπίτι θα πρέπει να δημιουργήσετε μια όαση δροσιάς. Τις ώρες «αιχμής» του καύσωνα, αν έχετε ανοίξει κάποιο κλιματιστικό, φροντίστε να έχετε κλειστά τα παράθυρα ώστε να μην μπαίνει μέσα η εξωτερική ζέστη. Επίσης, κλείστε κουρτίνες για να μην αντανακλά ο ήλιος στα τζάμια του σπιτιού και δημιουργήστε όσο το δυνατόν περισσότερη σκιά (με τέντες ή μισοκατεβασμένα ρολά). Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κλιματισμό και το βράδυ που κοιμάστε αλλά φοβάστε μην κρυώσετε, ανοίξτε ένα άλλο κλιματιστικό –όχι εκείνο του δωματίου σας και αφήστε τις εσωτερικές πόρτες ανοιχτές προκειμένου να δροσίσει όλο το σπίτι και να κοιμηθείτε ευχάριστα. Αργά το απόγευμα, ανοίξτε παράθυρα και μπαλκονόπορτες για να δροσίσει ο χώρος αφού έχει πέσει ο ήλιος και καθίστε στη βεράντα σας, αν έχει πολλά φυτά, απολαμβάνοντας το δικό σας, μικρό κήπο μέσα στην πόλη. 

clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: