Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ Ο ΣΑΒΒΑΣ ΞΗΡΟΣ

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά αποφάσισε την πεντάμηνη αναστολή της κράτησης του καταδικασμένου για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη», για λόγους υγείας. Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα που υπέβαλε η...
υπεράσπιση του 50χρονου και μέσα στις επόμενες μέρες θα γίνει η μεταφορά του στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, όπου θα παραμείνει φρουρούμενος μέχρι την παρέλευση του πενταμήνου.
Ο Σάββας Ξηρός οδηγήθηκε χθες το πρωί, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά για να ζητήσει την αποφυλάκισή του. Στο δικαστήριο επικαλέστηκε σοβαρά προβλήματα υγείας, υποστηρίζοντας ότι κινδυνεύει με ολική απώλεια όρασης στο ένα μάτι και μερική στο άλλο. Μάλιστα, τον περασμένο Νοέμβριο είχε χειρουργηθεί στο ένα μάτι, ενώ εκτός των άλλων, αντιμετωπίζει και σοβαρό πρόβλημα ακοής, ενώ ένα μικρόβιο που προσέβαλε τον οργανισμό του μέσα στις φυλακές τού έχει προκαλέσει σοβαρά οιδήματα στα πόδια.
Τελικά, παρά την αντίθετη γνώμη της εισαγγελέα, το δικαστήριο έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς του 50χρονου, αλλά και τις καταθέσεις του γιατρού Τάσου Κουράκη καθώς και του οφθαλμίατρου Νίκου Μανιού, στις οποίες επεσήμαναν την άμεση ανάγκη νοσηλείας του Ξηρού, ανάβοντας το «πράσινο φως» για την αποφυλάκισή του.
Οπως τόνισε στην «Espresso» ο συνήγορος υπεράσπισης του Σάββα Ξηρού, Σπύρος Φυτράκης, η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά είναι σύμφωνη με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που είχε κάνει δεκτή την προσφυγή του 50χρονου για ανεπαρκή παροχή ιατρικής φροντίδας και για παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, επιδικάζοντας την καταβολή 1.000 ευρώ στον προσφυγόντα για ηθική βλάβη.
«Το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση για διακοπή της ποινής για πέντε μήνες προκειμένου να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Η απόφαση αυτή του δικαστηρίου συμφωνεί προς την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που καταδίκασε τη χώρα μας για παράβαση των δικαιωμάτων του κατηγορουμένου καθώς και του άρθρου 3 (απαγόρευση των βασανιστηρίων)» δήλωσε ο κ. Φυτράκης, τονίζοντας ακόμη ότι μετά την παρέλευση του πενταμήνου θα ζητήσει την πλήρη αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού.
Ο Σάββας Ξηρός, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης πέντε φορές ισόβια και 25 χρόνια για συμμετοχή στη δράση της «17 Νοέμβρη», συνελήφθη το καλοκαίρι του 2002 στο λιμάνι του Πειραιά, βαρύτατα τραυματισμένος από έκρηξη βόμβας και από τότε αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας.
trelokouneli

Δεν υπάρχουν σχόλια: