Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

ΜΟΛΙΣ 1,9 EKATOMMYΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ!

Ένα κείμενο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μας έστειλε συμπολίτης μας από την ιστοσελίδα www.makthes.gr. Λίγο πολύ το άρθρο αναφέρεται στην ανάπλαση εκατοντάδων  πεζοδρομίων και δρόμων και των 6 δημοτικών κοινοτήτων της Θεσσαλονίκης, σε διορθώσεις εισόδων σχολικών κτιρίων, ασφαλτοστρώσεις, ράμπες ΑΜΕΑ και πολλά ακόμα. Διαβάστε το άρθρο και βγάλτε τα συμπεράσματά σας: 

Σε εκτεταμένο «λίφτιγκ» σε εκατοντάδες δρόμους και πεζοδρόμια της πόλης, ώστε να εξασφαλίσει συνθήκες απρόσκοπτης και ασφαλούς διέλευσης για πεζούς και οδηγούς, προχωρά ο δήμος Θεσσαλονίκης. Για τα έργα αναπλάσεων, τα οποία προγραμματίζεται να εκτελεστούν σε όλες τις γειτονιές της πόλης, πρόκειται να διατεθεί το συνολικό ποσό των 1,9 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέα Κουράκη, από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης έχουν προκηρυχθεί τρεις διαγωνισμοί, οι οποίοι αφορούν είτε σε εργασίες ασφαλτόστρωσης, είτε σε παρεμβάσεις στα πεζοδρόμια. Στο σύνολό τους οι διαγωνισμοί αναμένεται να καταλήξουν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
«Προχωρούμε τις διαδικασίες με ταχύτατους ρυθμούς και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, ενώ μέχρι πρότινος στο δήμο Θεσσαλονίκης λειτουργούσαν δύο επιτροπές για τη διενέργεια διαγωνισμών, τώρα συστήσαμε πέντε επιτροπές, καθώς καταφέραμε να ωριμάσουμε πολλές μελέτες», σημείωσε ο κ. Κουράκης.
ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Η πρώτη εργολαβία, συνολικού ύψους 600.000 ευρώ, αφορά σε εκτεταμένες αναπλάσεις σε πεζοδρόμια και των έξι δημοτικών κοινοτήτων.
Οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν αφορούν στην ανακατασκευή των πεζοδρομίων, στη διαμόρφωση πρασίνου, στη δημιουργία ειδικών ζωνών για την όδευση των τυφλών, αλλά και στην κατασκευή ραμπών για τη διευκόλυνση της κίνησης των ατόμων με αναπηρίες.
Στην πρώτη δημοτική κοινότητα έργα ανάπλασης πρόκειται να εκτελεστούν στις οδούς Γ. Σταύρου και Αγίας Θεοδώρας, στη δεύτερη δημοτική κοινότητα στις Πανουργιά, Μπούσγου και Σέκερη και στην τρίτη κοινότητα στις οδούς Λαπιθών και Αποστόλου Παύλου (Αγίου Δημητρίου - Ολυμπιάδος). Σε ό,τι αφορά στην τέταρτη δημοτική κοινότητα ανάλογες εργασίες θα εκτελεστούν στην Αγίου Δημητρίου (Αλοννήσου - κόμβο με Αμμουλιανής και Μυκόνου και Ελευθερίου Βενιζέλου - Λαμπράκη), στο οικοδομικό τετράγωνο που σχηματίζουν οι Καλλιπόλεως, Καισαρείας, Βιζύης και Δορυλαίου, καθώς και στους πεζοδρόμους Παλιγγενεσίας και Αδάνων. Ανακατασκευές των πεζοδρομίων θα γίνουν ακόμη στην πέμπτη κοινότητα, στην οδό Κίμωνος Βόγα (Πέτρου Συνδίκα - Κορομηλά), αλλά και στην κοινότητα της Τριανδρίας στην οδό Σερρών.
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΗΜΕΙΑ
Ο δήμος Θεσσαλονίκης πρόκειται να διαθέσει το πρόσθετο ποσό των 500.000 ευρώ, ώστε να προχωρήσει σε έργα αποκατάστασης μιας σειράς φθορών, που έχουν καταστήσει τα πεζοδρόμια -ακόμη και σε ορισμένους κομβικούς δρόμους της πόλης- επικίνδυνα για τους πεζούς.
Στην εργολαβία αυτή περιλαμβάνεται και η διαμόρφωση των εισόδων σε τέσσερα σχολικά συγκροτήματα της πέμπτης δημοτικής κοινότητας. Πρόκειται για τα συγκροτήματα των 11ου δημοτικού - 13ου νηπιαγωγείου, 10ου ειδικού δημοτικού σχολείου και 94ου δημοτικού, 15ου και 69ου δημοτικών σχολείων, καθώς και για το 87ο δημοτικό. Στην πέμπτη δημοτική κοινότητα έργα αποκατάστασης θα εκτελεστούν ακόμη στα πεζοδρόμια της Καρακάση.
Ανάλογες εργασίες θα εξελιχθούν στις οδούς Χαλκέων και Ολύμπου στην πρώτη δημοτική κοινότητα, Χαριτωνύμου στη δεύτερη κοινότητα, καθώς και στην περιοχή του Πύργου του Τριγωνίου, αλλά και στην πλατεία Αγίων Αναργύρων και Καλλιόπης στην τρίτη δημοτική κοινότητα. Σε ό,τι αφορά στην τέταρτη δημοτική κοινότητα έχουν επιλεγεί το τρίγωνο, που περιλαμβάνει τις οδούς Παπάφη, Διστόμου, Γυμνασιάρχου Μυστακίδη και Γυμνασιάρχου Μικρού, καθώς και ο κόμβος των Κανάρη, Απόλλωνος και Αναξιμάνδρου.
ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ
Παράλληλα, από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης προγραμματίζονται εργασίες ασφαλτόστρωσης συνολικού προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, σε εκατοντάδες δρόμους που έχουν υποστεί φθορές, λόγω της υψηλής κυκλοφορίας που δέχονται.
Τα έργα αφορούν σε περίπου εννιακόσια σημεία σε κομβικούς δρόμους και των έξι δημοτικών κοινοτήτων. Σε αυτούς περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων, η Μητροπόλεως, η Δωδεκανήσου, η Λαγκαδά, η Μοναστηρίου, η Επταπυργίου, η Ολυμπιάδος, η Λαμπράκη, η Παπάφη, η Μαρτίου και η Δελφών.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΜΑ ΔΕΝ ΤΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΕΦΤΟΥΝ ΤΑ ΠΟΣΑ. ΑΜΑ ΤΡΩΝΕ ΟΛΟΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΥΠΕΡ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΕΙΣ. ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΗΜΑΡΧΙΑ. ΜΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΗΣΗ. ΑΥΤΟΙ ΤΟΥΣ ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

χρυσά θα είναι τα πεζοδρόμια στην Αλεξάνδρεια δήμαρχε;;;;